Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie DEB

woensdag 8 september 2021

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Peter Scholten
Toelichting

De vergadering is geschorst om 23.00 uur. De punten actielijst/lta, ingekomen stukken en rondvraag komen maandag 13 september om 19.00 uur aan de orde.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Besluit

    De agenda is ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Dhr Steenbergen spreek in namens de VOT.

  4. 4

    Besluit

    Mevrouw Joanne de Mooij doet mededeling van de voortgang Visie document Algemene reserve. Bij de begroting komt de CU daarop terug.

  5. 5
    H A M E R S T U K K E N
  6. 6
    B E S P R E E K P U N T E N
  7. 7

    [besluitvormend]
    Het klimaat verandert. Er zijn duidelijk trends zichtbaar in Nederland zoals oplopende temperatuur, zeespiegelstijging en de toename van de hoeveelheid hevige neerslag. Er wordt op twee manieren gehandeld: 1) het zoveel mogelijk beperken van klimaatverandering met als effect minder uitstoot van broeikasgassen (mitigatie) en 2) het beter omgaan met de genoemde trends van klimaatverandering door maatregelen te nemen in het kader van klimaatadaptatie.
    In het adviesrapport “Voorstel strategie en ambitie klimaatadaptatie Hillegom, Lisse & Teylingen”, zie bijlage A, staat de klimaatadaptatiestrategie voor de drie genoemde gemeenten. Deze strategie is de basis voor concrete maatregelen, waarvoor een uitvoeringsagenda wordt opgesteld.

    Besluit

    Bespreekstuk voor de raad

    Besproken is dat men blij is met de samenhang met Lisse en Hillegom. Waarom niet samen met Holland Rijnland. Wat is definitie van klimaatbestendig, wat gaat dit concreet klimaatbestendig opleveren. Is in de begroting rekening gehouden met dit voorstel, wat is termijn voor uitvoeringsprogramma, wat is de planning en verhouding met duurzaamheidsambities. De urgentie is duidelijk, wanneer wordt ermee gestart, hoe dit in te passen in de ontwikkelingen die al gaande zijn. Koppelkansen is een juiste strategie, hoe zit het met de korte termijn maatregelen. D66 kiest voor een tussenvariant; ambitieniveau actiefplus. Is ambitieniveau vooruitstrevend niet beter passend bij de urgentie? Welke projecten komen eraan? Hoe zit het met de ambtelijke inzet en de lobbyist, is er voldoende ambtelijke capaciteit? Hoe inzicht te krijgen in de kosten. De voorzitter geeft mee om in de raad de concrete maatregelen te benoemen al dan niet met een motie.

  8. 8

    [Doel: besluitvormend]
    De gemeenschappelijke regeling HLTsamen voert werkzaamheden uit voor de deelnemende gemeenten, Hillegom, Lisse en Teylingen. Wanneer er in de begroting wijzigingen optreden, worden deze voorgelegd voor zienswijzen aan de raden van de deelnemende gemeenten. Er wordt aan Teylingen een extra bijdrage gevraagd van 172.000 euro voor de uitvoering van taken omgevingswet. Daarnaast vindt de overheveling van een aantal middelen plaats waar HLTsamen de werkzaamheden voor uitvoert. Dit is een bedrag van 163.500 euro en is reeds voorzien in de begroting van Teylingen.


    Het voorstel aan de raad is om een positieve zienswijze uit te brengen op de geactualiseerde begroting en de daarbij horende begrotingswijziging.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad

  9. 9

    De motie roept het college op om:
    Te onderzoeken of er geschikte locaties zijn binnen Teylingen om hotel / motel accommodaties te realiseren
    Te onderzoeken of er commerciële partijen zijn die hierin zouden willen investeren.

    Besluit

    De wethouder geeft aan bezig te zijn met een visie verblijfsrecreatie en stelt voor daar te kijken waar de kansen liggen.
    De PvdA en fractie Piket stellen dat de motie overbodig is. Volgens GL, D66, het CDA, de VVD, de CU en fractie Piket is het aan de marktpartijen.
    Trilokaal geeft aan, gelet op de reacties, dit te koppelen aan de recreatievisie. De motie wordt aangehouden

    Moties

    Onderwerp
    Onderzoek hotelvoorzieningen Teylingen
  10. 10

    De motie roept het college op om:
    Bij de gemeentewerf in Voorhout windturbines te plaatsen in combinatie met zonnepanelen, om zo de energie behoefte van de gemeentewerf zo laag mogelijk of indien mogelijk plus op de meter te maken.
    Na 1 jaar een rapportage naar de Raad te sturen met de totale kosten voor installatie en onderhoud en de opbrengsten samen met de beleving van het personeel van de gemeentewerf en de brandweer over het gebruik.

    Besluit

    De fracties geven aan de motie niet te kunnen ondersteunen. Men ziet een aantal haken en ogen.
    Opmerkingen zijn gemaakt over hoe zit het met de uitspraak van de RvS, hoe zit het met participatie/omwonenden, welk model windmolen, eerst rekenen en dan uitvoeren. Is het geen uitvoering voor het college, eerst LES afwachten. Wat is de onderbouwing, wat is het rendement versus de kosten.
    Trilokaal gaat in overleg of dit geagendeerd kan worden voor de raad.

  11. 11

    De motie roept het college op om:
    Om een gedetailleerde inventarisatie te maken van de gemeentelijke gebouwen, met het gebruik en door wie
    Te inventariseren welke van de gemeentelijke gebouwen er nu en toekomstig nut hebben voor het gemeentelijk en ambtelijk apparaat of verhuurt worden aan teylingse verenigingen en organisaties met maatschappelijk nut.
    Te inventariseren welke van de overgebleven gebouwen verkocht zouden kunnen worden.
    De opbrengst van deze verkoop aan te wenden om de gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Denk hierbij aan isolatie, overgang naar LED verlichting, zonnepanelen (zoveel als mogelijk) en bij platte dan wel licht helende daken sedum dakbedekking in combinatie met zonnepanelen.
    De eventuele meer opbrengst van de opwek te gebruiken voor verdere verduurzaming indien dit niet kan/hoeft vloeit het terug in de begroting.

    Besluit

    De fracties kunnen de motie niet ondersteunen en wachten het voorstel van het college vwb het komende verduurzaamheidsplan af.
    De motie wordt aangehouden in afwachting van het voorstel van het college.

    Moties

    Onderwerp
    Verduurzamen gemeentelijk vastgoed
  12. 12

    [Besluitvormend]
    Voorstel is om

    1. Kennis te nemen van het raadsvoorstel en de bijlagen
      2. De gedragscode AVG vast te stellen.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad

    Met complimenten vanuit de commissie en het college voor de stagiaire mevr.  Van der Leek als schrijver van dit stuk.

  13. 13

    [Doel: besluitvormend]
    In 2009 is na de herindeling van de kernen Sassenheim, Voorhout en Warmond, een verordening vastgesteld voor het instellen en toekennen van gemeentelijke onderscheidingen. Om de zichtbaarheid en de beheersbaarheid van de kosten van de Jacoba van Beierenonderscheiding te vergroten, is een actualisatie van de verordening nodig. Daarnaast is dit een goed moment om ook andere gemeentelijke onderscheidingen aan de verordening toe te voegen, namelijk de Waarderingsprijs en het nieuwe 'Jongerenlintje'. De laatste is bedoeld om jongeren die een positieve bijdrage leveren aan hun omgeving te erkennen en waarderen.


    De Raad wordt gevraagd om de ‘Verordening gemeentelijke onderscheidingen Teylingen 2021‘ vast te stellen en om de ‘Verordening regelende de instelling en toekenning van gemeentelijke onderscheidingen’ die op 11 juni 2009 is vastgesteld in te trekken.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad.

  14. 14

    [Besluitvormend]
    In het Regeerakkoord 2017 ‘vertrouwen in de toekomst’ is opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Om deze opgave te verwezenlijken, is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) als bijlage bij het Klimaatakkoord toegevoegd. Een groot deel van de afspraken uit de NAL moeten op regionaal en gemeentelijk niveau worden uitgevoerd. Een integrale, gemeentelijke visie op laadinfrastructuur is een verplichting voortvloeiend uit het Klimaatakkoord en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur.

  15. 15
    Lijst van ingekomen stukken
  16. 15.A
    Voor pre-advies naar college
  17. 15.B
    Ter afhandeling naar college
  18. 15.C

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Afsteekverbod siervuurwerk, Stichting VuurwerkCheck
    Ingekomen brief AB HR Regionale Omgevingsagenda - Hinderverplaatsing vliegverkeer naar Kaagbaan vanwege woningbouw regio Amsterdam
    Open brief aan de gemeente Teylingen over leefklimaat en de enorme lawaaioverlast van Schiphol
    Oproep gemeenteraadsverkiezingen 2022 - ‘Benut vitale betekenis van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen’
  19. 15.D

    Raadsbrieven & Memo's

    Onderwerp
    Raadsbrief evaluatie prestatieafspraken 2020
    Raadsbrief Maandelijkse rapportage Covid-wet, TWM, juni 2021
    Raadsbrief Onderzoek samenwerking belastingen
    Raadsbrief Opbrengsten meedenksessie Lokale Energiestrategie
    Raadsbrief Warmtetransitie Teylingen zomer 2021
    Raadsmemo Coronamonitor 2021 Teylingen
    Raadsmemo Jaarverslag Duurzame Ontwikkeling Teylingen 2020
    Raadsmemo Meicirculaire Algemene uitkering Gemeentefonds
    Raadsmemo Omgevingsanalyse/Strategische agenda Teylingen
    Raadsmemo Rapport Analyse Woningbouw rondom Schiphol van To70 (in opdracht van NH-milieufederatie en Milieudefensie)
    Raadsmemo Voorgang uitvoering besluit Ondernemersfonds
    Tussentijdse Rapportage Programma Datagedreven Sturing (DgS)

    Raadsvragen

    Onderwerp
    schriftelijke vragen Handhaving verbod op overdracht ligplaatsvergunning en aantal vergunningen/wachtlijst ligplaatsen
  20. 16

    Op de actielijst staan de lopende actiepunten weergegeven met de stand van zaken vanuit het college.
    Voor de actielijst en stand van zaken openstaande moties verwijzen we u naar de overzichten:



    Op de raadsagenda planning (RAP) is de planning van de raadsstukken te zien.

  21. 17

    Terugkoppeling door de AB -en DB leden van de diverse gemeenschappelijke regelingen (zoals o.a. Holland Rijnland, ISD, Omgevingsdienst, HLT-Samen) over de in de afgelopen periode gehouden AB en DB vergaderingen of bijzonderheden voor aankomende vergaderingen.

  22. 18

    Mw. Alkemade (D66) verzoekt het college een stand van zaken aan te geven over het afvalbeleidsplan.
    Mevrouw Wietsma (CDA) stelt een vraag over de betrokkenheid van inwoners en gemeenteraden/raadsdleden bij de MER-rapportage voor het RES. Kan daar bijvoorbeeld een zienswijze over worden ingediend? Wat zijn de mogelijkheden voor inwoners/gemeenteraden?

  23. 19
    Sluiting