Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvormende sessie Raadzaal

maandag 4 april 2022

20:00 - 22:30
Locatie

Hybride vergadering: raadzaal en via Teams

Voorzitter
Bart van der Ploeg
Toelichting

Deze informatieve sessies zijn ter voorbereiding van onderwerpen die op de agenda van de commissie Ruimte van 19 april a.s. staan: https://teylingen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/b85dd050-9ae6-4dd5-8141-65d006626b24

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 20:00
  2. 2

    In deze beeldvormende sessie met de raad wordt een korte toelichting gegeven op het mobiliteitsplan en wordt dit geplaatst in de ruimere context van de ontwikkelingen in de regionale bereikbaarheid. Bedoeling van de bespreking van dit onderwerp is dat de (nieuwe) raadsleden van tevoren geïnformeerd worden over een onderwerp dat op de commissieagenda staat. Men krijgt ruim de gelegenheid tijdens de sessie om vragen te stellen over dit onderwerp en van gedachten te wisselen.


    Extra info
    In december 2021 is het concept Mobiliteitsplan Teylingen afgerond en geagendeerd voor besluitvorming. Op 1 februari 2022 heeft de raadscommissie besloten de behandeling van het plan door te schuiven naar de nieuwe raadsperiode. Het plan wordt inhoudelijk besproken in de commissie van 19 april 2022.


    Het mobiliteitsplan is het vervolg op de eerder in 2021 door de raad vastgestelde Mobiliteitsvisie voor Teylingen. Het mobiliteitsplan geeft een verdere uitwerking van de visie met maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid, infrastructuur, duurzame mobiliteit en parkeren.


    Zie voor de stukken van het mobiliteitsplan: https://teylingen.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/b85dd050-9ae6-4dd5-8141-65d006626b24

  3. 3

    Wat is een bestemmingsplan? Hoe zit de procedure voor een bestemmingsplan in elkaar en op welke momenten is de raad hierbij betrokken? Hoe kunt u een bestemmingsplan efficiënt lezen en digitaal raadplegen, wat zijn belangrijke zaken om op te letten? En wat moet worden verstaan onder ‘een goede ruimtelijke ordening’ als maatstaf voor het bestemmingsplan? Deze en andere vragen worden behandeld in een presentatie, mede aan de hand van actuele voorbeelden en met een vooruitblik naar enkele bestemmingsplannen die de komende tijd in de commissie Ruimte en de raad worden behandeld. Uiteraard is er ruimte voor het stellen vragen.


    Extra info
    Tot de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet (1 januari 2023) is het bestemmingsplan het belangrijkste instrument van ruimtelijke ordening voor de gemeente. Ontwerpbestemmingsplannen die vóór die datum in procedure zijn gebracht worden volgens de nu geldende procedures afgerond. De raad beslist over de vaststelling van bestemmingsplannen. Een bestemmingsplan kan bijvoorbeeld gaan over de realisatie van een hele nieuwe woonwijk, maar ook over het bouwen van 1 woning of het uitbreiden van een bedrijf of het aanleggen van een rotonde. Het betreft ontwikkelingen en plannen die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Er kunnen veel belangen bij betrokken zijn.

  4. 4

    De afgelopen twee jaar heeft de gemeente samen met zes marktpartijen hard gewerkt aan de plannen voor Nieuw Boekhorst. Het resultaat is een concept gebiedsvisie. Middels een open planproces is tijdens verschillende ontwerpstappen input opgehaald bij omwonenden, geïnteresseerden en andere stakeholders. De concept gebiedsvisie bevat de plannen voor Nieuw Boekhorst op hoofdlijnen met o.a. het woonprogramma, het voorzieningenaanbod, de indeling van de openbare ruimte (inclusief groen en water) en de duurzaamheidsambities. Deze concept gebiedsvisie wordt op interactieve wijze aan de raad gepresenteerd tijdens een beeldvormende sessie.

  5. 5
    Sluiting - 22:30