Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Welzijn

maandag 27 november 2023

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Sandra Groenendal

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    Besluit

    Agenda is conform vastgesteld.

  3. 3

    Bij een commissievergadering kunt u gebruikmaken van het inspreekrecht. U geeft dan uw mening aan de raadsleden over een voorstel waar zij een besluit over moeten nemen of iets dat in Teylingen speelt. Indien u gebruik wil maken van het inspreekrecht, willen we u vragen om contact op te nemen met de griffie via gemeenteraad@raadteylingen.nl t.a.v. mevr. Nuni de Groot, griffier commissie Welzijn. We ontvangen uw bericht bij voorkeur >24 uur van tevoren, zodat raadsleden daar voortijdig kennis van kunnen nemen.


    Insprekers:

    • Inspreker Wim van Vliet - Adest Musica, zal inspreken bij agendapunt 12

    Besluit

    Meneer van Vliet spreekt in bij agendapunt 12.

  4. 4

    • Mevrouw Mack-van Bellen (CU): Uitnodiging Teylingerprijs 8 december
  5. 5
    H A M E R S T U K K E N
  6. 6

    [Besluitvormend]
    In 2021 hebben de gemeenten van de Jeugdhulpregio Holland Rijnland besloten de regionale samenwerkingsafspraken te verbeteren. De afspraken zijn vastgelegd in het Samenwerkingshandvest Governance Jeugdhulp Holland Rijnland. Daardoor zijn rollen en verantwoordelijkheden tussen beleid en inkoop verhelderd. Voor beleid is afgesproken samen te werken in drie subregio’s. Voor samenwerking rond inkoop is afgesproken een gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoering op te richten.


    Het ontwerpbesluit is voor de zomer voor zienswijze voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten aan de GR SOZ HR. Uw raad heeft op dat moment geen opmerkingen via zienswijzen kenbaar gemaakt. Nu wordt de raad formeel gevraagd om in te stemmen.


    Besluit:
    1. Toestemming te verlenen aan het college tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland volgens het ontwerpbesluit.

    Besluit

    Gaat als hamerstuk naar de raad.

  7. 7
    B E S P R E E K P U N T E N
  8. 8

    [Besluitvormend]
    Het verankeren van schuldhulpverleningsbeleid is voorgeschreven op grond van artikel 2 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De gemeenteraad stelt telkens voor een termijn van vier jaar het beleidsplan vast. Op deze manier geeft de gemeenteraad richting aan hoe de schuldhulpverlening aan inwoners eruit ziet. Dit heeft de gemeenteraad gedaan in december 2021 door het Beleidsplan schuldhulpverlening ISD Bollenstreek 2022 – 2025 “Gezamenlijk naar een financieel gezonde toekomst” (Beleidsplan) vast te stellen. Dit addendum voorziet in de termijnverkorting van de aflosperiode in het minnelijk schuldregelingstraject natuurlijke personen (Msnp). Hiernaast wordt voorzien in de overige wijzigingen die verband houden met de wijzigingen in de Faillisementswet.



    Besluit:
    1. Het addendum op het Beleidsplan Schuldhulpverlening 2022-2025 vast te stellen.

    Besluit

    Gaat als hamerstuk naar de raad.

  9. 9

    [Besluitvormend]
    De huidige regiovisie 'Geweld hoort nergens thuis' loopt af in 2023, dit biedt noodzaak voor een nieuw visie document. De gemeente Leiden is door de regiogemeenten in Holland Rijnland gemandateerd om namens deze gemeenten de regiovisie vast te stellen in de gemeenteraad. De gemeenteraad krijgt de gelegenheid om zienswijze in te dienen.



    Besluit:
    1. Als zienswijze aan de gemeente Leiden te laten weten dat de raad instemt met de Regiovisie aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028.


    [update 27-11-2023]
    De CU dient het volgende amendement in:
    Concreet voorstel tot wijziging ontwerpbesluit: 
    Beslispunt 1 als volgt aan te passen: 
    1. Als zienswijze aan de gemeente Leiden te laten weten dat de raad instemt met de Regiovisie aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028. Met als volgt aan te vullen: 
    Het volgende als aandachtspunt van Teylingen op te nemen: 
    • Femicide een van de meest voorspelbare vormen van moord is, omdat er sprake is van een patroon door o.a. een bekend gewelddadig verleden van de dader, overtreden van contactverboden, (dreiging met) geweld, mishandeling, en er daardoor i.h.a. ruimschoots indicaties zijn om tijdig ingrijpen te rechtvaardigen. Daarom verzoeken wij u in de definitieve versie op pagina 8 bij “paragraaf 4.2 Verantwoordelijk nemen, samendoen wat nodig is in samenwerking met andere domeinen." Te vervangen door: Allen die betrokken zijn hebben de verantwoordelijkheid pro-actief op te treden om ervoor te zorgen dat geweld stop. Daarbij is de privacy van de betrokkene onderhevig aan het belang van het slachtoffer.

    Besluit

    Gaat als bespreekstuk naar de raad. Alleen het amendement/de amendementen wordt/worden besproken. 


    De ChristenUnie zal haar amendement wijzigen. 
    Partij voor Teylingen zal in gesprek gaan met de ChristenUnie of zijn punt meegenomen kan worden in het amendement van de ChristenUnie, anders zal Partij voor Teylingen een eigen amendement indienen.

  10. 10

    [Besluitvormend]
    Stiwa Exploitatie en Beheer beheert en exploiteert in de gemeente Teylingen het zwembad en verschillende sportzalen. In 2020 heeft er een onderzoek plaatsgevonden waaruit bleek dat externe verzelfstandiging het hoogst scoorde. Het advies was om na nadere afstemming met de huidige exploitant de lokale beheervorm om te vormen tot een gemeentelijk Sportbedrijf met als rechtsvorm een besloten vennootschap. Ook is besloten een businesscase op te stellen voor een mogelijk Sportbedrijf Teylingen B.V. en deze businesscase ter besluitvorming aan het college voor te leggen. 


    Het op te richten Sportbedrijf sluit goed aan bij de doelstellingen in de Maatschappelijke Agenda en de gemeente kan daarin regisseren en sturing geven. Een Sportbedrijf draagt bij aan het in beweging krijgen en houden van inwoners van de gemeente Teylingen middels het stimuleren van vitaliteit door sport en bewegen. Daarnaast is een gemeentelijke BV als beheervorm transparant, wordt de regie van de gemeente versterkt en is de exploitatie meer toekomstbestendig op het vlak van fiscaliteit en aanbesteding. Tijdens de beeldvormende commissie Welzijn van 30 oktober 2023 is de raad geïnformeerd over het proces en de redenering van de doorontwikkeling. Met dit voorstel wordt de raad gevraagd geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken en een bedrag te storten op de aandelen van de gemeentelijke BV zodat deze aan haar verplichtingen kan (blijven) voldoen.


    besluit: 
    1. kenbaar te maken dat de raad geen wensen en bedenkingen heeft met betrekking tot het definitief besluit tot oprichting van een besloten vennootschap voor het beheer en de exploitatie van gemeentelijke (sport)accommodaties en eventueel andere maatschappelijke voorzieningen in de toekomst, conform de bijgevoegde concept statuten; 
    2. een bedrag van € 18.000,- te storten op de aandelen van de gemeentelijke BV;

    Besluit

    Veel fracties hadden nog vragen bij het raadsvoorstel. Onder andere de volgende aandachtspunten geeft de commissie mee aan het college:

    • Partijen zoals de zwemvereniging en de sportraad zijn volgens de commissie niet goed meegenomen in het proces
    • De commissie heeft nog geen beantwoording gekregen op de vragen van de zwemverenigingen. De commissie ontvangt graag de beantwoording.

    Het advies van de commissie is om het raadsvoorstel niet te agenderen voor de komende raadsvergadering en vraagt het college de uitkomst van de commissie te verwerken in een aangepast voorstel.

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Reactie van de Sportraad Teylingen op de omvorming STIWA naar Sportbedrijf
    Reactie zwemverenigingen op business case (BC) inzake omvorming Stiwa naar Sportbedrijf
  11. 11

  12. 12

    [Opiniërend]
    Naar aanleiding van het raadsmemo ‘Capaciteit gymlocaties’ d.d. 28 september 2023, hebben de fracties van D66 en CU dit memo geagendeerd om opiniërend te bespreken. De reden is de vraag van het college zoals te lezen is in het raadsmemo:


    “Het voorstel is om een nieuw accommodatiebeleid op te stellen en op basis daarvan keuzes te maken onder andere voor het faciliteren van het bewegingsonderwijs. De vraag voor accommodaties is breder dan dit. Hierbij het aanbod om gezamenlijk in een opiniërend overleg de kaders voor het nieuwe accommodatiebeleid te bepalen”.


    D66 en CU willen met de leden van commissie Welzijn in gesprek over dit voorstel.


    Vraag aan de commissie: Is er behoefte aan een nieuw accommodatiebeleid? Zo ja, welke kaders wil de commissie meegeven aan het college?
    Bij de kaders kan u bijvoorbeeld aan het volgende denken:
    · Onderscheid sport en cultuur: op het moment is er een onderscheid tussen sport en cultuur. Willen we dit gescheiden houden of niet?
    · Voor wie moeten we vastgoed accommoderen?


    [Motie]
    Indieners: CDA
    Mede-indieners: CU, D66, Partij voor Teylingen en Trilokaal



    Verzoekt het college,

    • het toetsingskader te herzien overeenkomstig de visie en ambities zoals verwoord in de Kunst- en Cultuurnota,
    • een voorstel hiertoe, ruim voor de zomer 2024 naar de Raad te sturen, zodat het onderdeel kan zijn van de eerstvolgende begrotingsbehandeling

    [update 27-11-2023]
    Op verzoek van D66, CU en CDA zijn agendapunt 'motie Toetsingskader Cultuur herzien CDA' en agendapunt 'Raadsmemo Capaciteit Gymlocaties' samengevoegd.

    Besluit

    De volgende punten zijn onder andere besproken:

    • Locaties/accomodaties voor verschillende verenigingen
    • Multifunctionele accomodaties
    • Eenmalige ingreep in de algemene reserves voor maatschappelijke doelen
    • Breder kijken dan het accomodatiebeleid
      Motie gaat ter bespreking naar de raad, de motie wordt nog aangepast. De overige besproken punten neemt het college mee. Het college gaat kijken naar een nieuw subsidiebeleid en accomodatiebeleid. Het college gaat graag samen met de commissie een BOB-traject starten over dit onderwerp.

    Acties & toezeggingen

    Onderwerp
    Terugkoppeling na bespreking agendapunt Heroverweging Toestingskader cultuur met betrekking tot subsidie- en accomodatiebeleid
  13. 13

    Op de lijst van ingekomen stukken staan brieven en e-mails gericht aan de gemeenteraad.


    [Update 23-11-2023]
    Mevr. Alkemade van D66 stelt de volgende vraag:
    Naar aanleiding van de brief, d.d. 10 november jl., van de Dierenambulance en Vogelasiel Leiden, verzoekt D66 het college antwoord te geven op de gestelde vragen. Daarnaast verzoeken wij het college om meteen een laatste stand van zaken te geven betreffende de in september aangenomen motie over financiële ondersteuning aan de stichting.

  14. 13.A
    Voor pre-advies naar college
  15. 13.B
    Ter afhandeling naar college
  16. 13.C

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Ideeënbundel armoedebestrijding
    Raadsmemo over stand van zaken Zorguitgaven beheersbaar houden
    Uitvoering motie subsidie Dierenambulance
    VNG Ledenbrief 23/035 - Oproep bijdrage aardbeving Marokko
  17. 13.D

    Raadsbrieven & Memo's

    Onderwerp
    Raadsbrief Raadsbrief Regiotaxi eerste helft van 2023
    Raadsbrief Stand van zaken Brede SPUK regeling 2023-2026 i.c.m. plan van aanpak GALA: Vitaliteit op één in Teylingen
  18. 14

    Op de actielijst staan de lopende actiepunten weergegeven met de stand van zaken vanuit het college.
    Voor de actielijst en stand van zaken openstaande moties verwijzen we u naar de overzichten:

    Op de raadsagenda planning (RAP) is de planning van de raadsstukken te zien.


    Op de RAP voor Welzijn staat het volgende:
    15 Januari 2024

    • Wijziging verordening maatschappelijke ondersteuning WMO
    • Wijziging gemeenschappelijke regeling hecht
    • Voorstel energieregeling Teylingen

    Besluit

    Wordt schriftelijk afgehandeld en geagendeerd voor de volgende commissie welzijn.

  19. 15

    Terugkoppeling door de AB -en DB leden van de diverse gemeenschappelijke regelingen (zoals o.a. Holland Rijnland, ISD, Omgevingsdienst, HLT-Samen) over de in de afgelopen periode gehouden AB en DB vergaderingen of bijzonderheden voor aankomende vergaderingen.

  20. 16

    [update 23-11-2023]
    Dhr. Derksen van Partij voor Teylingen heeft op 4 september de volgende rondvraag gesteld:

    • Wil het college dit verzoek van de mensen met een beperking, mede in het kader van het in 2016 van kracht geworden VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, voor enkele kleine aanpassingen, serieus overwegen en uiterlijk 1 november 2023 een kostenberekening hiervoor voorleggen aan de gemeenteraad?
      Dhr. Derksen vraagt de volgende vervolgvragen:
      Na maandenlang wachten op een antwoord: wat is de concrete datum waarop we van de wethouder kunnen vernemen:
    • of de rolstoelvriendelijke aanpassingen daadwerkelijk worden uitgevoerd en zo ja, welke?
    • op welke termijn deze worden uitgevoerd
    • wat de kosten hiervan zullen bedragen

    Mevr. Schutte-Meerdink van de ChristenUnie stelt de volgende rondvraag:

    • Hoe ver is de wethouder met het instellen voor een vierjarig subsidiebeleid voor preventie binnen de MAG voor organisaties zoals de GGZ. Is het al zover dat organisaties voor mei 2024 de preventiesubsidie voor vier jaar kunnen aanvragen?

    Mevr. Viele van Forum voor Democratie stelt de volgende rondvraag:

    • Wat is de inkomensnorm om recht te hebben tot gebruik van de voedselbank en wordt dit jaarlijks herzien? En wordt deze norm gemeentelijk of landelijk bepaald?

    De volgende vraag worden gesteld door D66, CDA en Trilokaal:

    • Op 24 november is het volgende artikel in het Leidsch Dagblad verschenen: "De Regiotaxi is in de Duin- en Bollenstreek ondergeschikt geworden aan het leerlingenvervoer sinds taxibedrijf Noot verantwoordelijk is voor beide dienstverleningen.". Kan het college hier een reactie op geven? 
    • Wanneer loopt de huidige aanbesteding af en wanneer begint de nieuwe aanbesteding?
  21. 17
    Sluiting