- Locatie
Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout
- Voorzitter
- Hidde Verhoeve
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Er is een afmelding van burgemeester Breuer. Zij wordt op haar portefeuille vervangen door wethouder Volten.
Ook de heer Blom (GroenLinks) heeft zich afgemeld.
-
2
Besluit
Agendapunt 6 'Herziening APV Teylingen 2024' wordt op verzoek van Partij voor Teylingen als bespreekpunt geagendeerd.
Agendapunt 10 'Financiële slotwijziging 2023 Teylingen' wordt op voorstel van de fractie van TriLokaal door de commissie omgezet van bespreekstuk in een hamerstuk.
-
3
Er hebben zich geen insprekers gemeld.
-
4
Er zijn geen mededelingen vanuit commissie of college.
-
5
Bij de fractievergaderingen kunnen fracties aangeven als een hamerstuk een bespreekstuk moet worden en andersom.
-
6
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet heeft gevolgen voor de Algemene plaatselijke verordening (APV), omdat de APV ook regels bevat over de fysieke leefomgeving. Tot 2030 is er een overgangsfase maar met ingang van 1 januari 2024 moet de APV wel technisch al zijn aangepast aan de Omgevingswet. In verband daarmee zijn de wettelijke grondslagen en formele verwijzingen in de APV geactualiseerd, zodat vanaf 1 januari 2024 doorgewerkt kan worden met de APV.
Naast deze technische aanpassingen ten behoeve van de Omgevingswet zijn ook enkele technisch/inhoudelijk aanpassingen gedaan. In de bijlage is een was-wordt-lijst opgenomen waarin de wijzigingen zijn bijgehouden en nader worden gemotiveerd.
Update 29-11-2023 Informatie van de portefeuillehouder
APV – artikel 2:48a
Omdat lachgas op grond van landelijke wetgeving inmiddels als softdrug wordt gekwalificeerd, is de wettelijke grondslag voor de handhaving ervan vanaf 1 januari 2024 artikel 2:74a ‘Openlijk drugsgebruik’. Het in de concept-APV opgenomen verbod op lachgasgebruik (art. 2:48a) is daarmee overbodig. In de eerstvolgende aanpassing van de APV zal deze wijziging (vervallen artikel 2:48a) worden meegenomen.
Gevraagd besluit:
- De Algemene plaatselijke verordening Teylingen 2024 vast te stellen.
- Kennis te nemen van de toelichting op de Algemene plaatselijke verordening Teylingen 2024.
Bijlagen
Besluit
Het agendapunt wordt op verzoek van de Partij van Teylingen als bespreekpunt behandeld in de commissie.
De commissie DEB adviseert het stuk als hamerstuk door te leiden naar de gemeenteraad.
Acties & toezeggingen
Onderwerp Onderzoek aanlijngebod Overbosch -
7
_Volledige titel:_Verordening Controle op het financiële beheer en op de inrichting van de financiële organisatie (art. 213 Gem.wet)
Toelichting:
Als gevolg van een wijziging van de Gemeentewet moet het college over 2023 in de jaarrekening verantwoording afleggen over de rechtmatige besteding van middelen (financiële rechtmatigheid) met een rechtmatigheidsverantwoording (RMV). De accountant controleert de jaarrekening op getrouwheid. En met ingang van 2023 ook de getrouwheid van de in de jaarrekening opgenomen RMV. Met andere woorden; is hetgeen in de RMV opgenomen juist en volledig?
Om aan de wetswijziging te voldoen en tijdig een getrouwe rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening 2023 te kunnen opnemen zijn sinds 2020 een aantal stappen gezet om de rechtmatigheidsverantwoording te implementeren. De financiële verordening (art. 212 GW) bijvoorbeeld, is in 2023 aangepast. Eind 2023 en doorlopend in 2024 zijn (zowel bestuurlijke als ambtelijke) acties nodig. Een van de acties is het actualiseren van de Controleverordening waarmee invulling wordt gegeven aan het wettelijk kader met randvoorwaarden voor het opstellen van de rechtmatigheidsverantwoording.
Het advies van de auditcommissie is bijgevoegd.
Gevraagd besluit:
De "Verordening controle op het financiële beheer en op de inrichting van de financiële organisatie (artikel 213 Gemeentewet) gemeente Teylingen 2023 (Controleverordening)" vast te stellen.++
++Bijlagen
Besluit
Het onderwerp kan als hamerstuk naar de raadsvergadering van 14 december 2023 doorgeleid.
-
8
Toelichting
In dit beleidskader wordt uitgelegd wat het belang van goede participatie is, welke randvoorwaarden en spelregels hierbij gelden, hoe de uitvoering van een participatieproces eruit ziet en ten slotte wordt het belang van evalueren en monitoren van een participatieproces beschreven.
Participatie gaat over het zo vroeg mogelijk, ofwel op het juiste moment, betrekken van personen voor wie het initiatief, plan of activiteit gevolgen heeft. Dit kan ook gaan om personen die (in-)direct betrokken zijn bij een initiatief, plan of activiteit.
Dit beleidskader is van toepassing op alle participatievraagstukken binnen de gemeente Teylingen.
Het concept-participatiekader is opiniërend besproken: Link naar Opiniërende bespreking cie DEB 6 september 2023
Gevraagd besluit:
1. Het beleidskader participatie vast te stellen.Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel wordt als hamerstuk doorgeleid naar de raadsvergadering van 14 decemer 2023.
-
9B E S P R E E K P U N T E N
-
10
Toelichting financiële slotwijziging:
Op 29 juni 2023 is de nieuwe Financiële verordening vastgesteld door de raad. Daarin is vastgelegd dat teruggegaan wordt naar één inhoudelijke tussenrapportage en daarnaast een financiële slotwijziging i.v.m. de rechtmatigheidsverklaring en de risico’s op begrotingsonrechtmatigheden. Deze eerste financiële slotwijziging ligt nu voor.
Toelichting in raadsvoorstel Financiële verordening dd. 29 juni 2023 - agendapunt 20.
Bijlagen
Besluit
Het agendapunt wordt door de commissie van bespreekstuk omgezet naar een hamerstuk. Het wordt daarmee ook als hamerstuk doorgeleid naar de raadsvergadering van 14 december 2023
-
11
Toelichting:
Jaarlijks worden de belastingverordeningen en de daarbij behorende tarieven conform de uitgangspunten in de Programmabegroting 2024 en de Kadernota 2024 aangepast. De gemeenteraad is het bevoegde orgaan om de belastingverordeningen, de compensatieregelingen en de kwijtscheldingsregeling vast te stellen, te wijzigen of in te trekken.
Update 29-11-2023 Nadere Informatie van de wethouder bij legesverordening. Zij zal dit in haar 1e termijn nader toelichten.
Door de VNG zijn de nieuwe maximale rijbewijstarieven voor 2024 bekendgemaakt. De gemeente Teylingen volgt in principe de maximale rijbewijstarieven. In de bijlage is de nieuwe tarieventabel bijgevoegd.
Het betreft hfs. 3.
1.3.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het afgeven, vernieuwen of omwisselen van een rijbewijs € 51,10 (in raadsvoorstel: 48,15 euro)
1.3.2 Het tarief genoemd in onderdeel 1.3.1wordt bij een spoedlevering verhoogd met € 39,65 (in raadsvoorstel: 34,10 euro)
1.3.3 Voor het verstrekken van een formulier Eigen Verklaring van het CBR (in raadsvoorstel gelijk)
Noot griffie: Indien de commissie unaniem adviseert de nieuwe VNG tarieven te hanteren, kan dit door middel van een technisch amendement aan de raad worden voorgelegd. Deze zal door de griffie met ambtelijke ondersteuning worden voorbereid. Als er geen unanimiteit is kunnen fracties zelf, waar nodig met hulp griffie/ambtelijk een amendement opstellen.
Gevraagd besluit:
Vast te stellen:
1. De Verordening onroerende-zaakbelastingen Teylingen 2024;
2. De Verordening belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten Teylingen 2024;
3. De Verordening afvalstoffenheffing Teylingen 2024 met bijbehorende tarieventabel;
4. De Verordening rioolheffing Teylingen 2024;
5. De Verordening precariobelasting Teylingen 2024 met bijbehorende tarieventabel;
6. De Verordening forensenbelasting Teylingen 2024;
7. De Verordening marktgeld Teylingen 2024;
8. De Verordening havengeld Teylingen 2024;
9. De Legesverordening Teylingen 2024 met bijbehorende tarieventabel;
10. De Verordening parkeerbelastingen Teylingen 2024;
11. De Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Teylingen 2024.Bijlagen
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen in de raadsvergadering van 14 december 2023.
Er komt een amendement van alle fracties, met uitzondering van Partij voor Teylingen en Forum voor Democratie, met betrekking tot de aanpassing van de tarieven voor nieuwe rijbewijzen in de Legesverordening. Deze zal alleen ter stemming worden geagendeerd.
Partij voor Teylingen overweegt een amendement m.b.t. de tarieven in de Afvalstoffenverordening.
-
12
Toelichting:
In het integraal veiligheidsbeleid zijn vijf prioriteiten omschreven: ondermijning, zorg en veiligheid, jeugd en veiligheid, digitale veiligheid en verkeersveiligheid. Een prioriteit houdt in dat we hier de komende jaren, samen met onze ketenpartners, extra op inzetten. Voor de andere veiligheidsthema's continueren we onze aanpak. Het integraal veiligheidsbeleid omschrijft de hoofdlijnen van de aanpak van de vijf prioriteiten, waarna het college de concrete acties en bijbehorende doelstellingen in de jaarlijkse veiligheidsjaarplannen uitwerkt en de gemeenteraad hierover informeert.
In september jl. is het onderwerp opiniërend besproken in de commissie DEB. Nu ligt het definitieve stuk ter besluitvorming voor.
Link naar eerdere opiniërende bespreking in cie DEB 6 sept 2023
Gevraagd besluit:
Het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 Teylingen vast te stellen, en daarmee de prioriteiten voor het te voeren veiligheidsbeleid in de gemeente voor de komende jaren. Prioriteiten:
1. Ondermijning
2. Zorg en Veiligheid
3. Jeugd en Veiligheid
4. Digitale Veiligheid
5. VerkeersveiligheidBijlagen
Besluit
De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen op de raadsagenda van 14 december a.s.
De fractie van Forum voor Democratie kondigt een amendement m.b.t. het begrip radicalisering aan.
-
13
De gemeenteraad heeft over de voorgenomen wijziging in de Raadsvergadering 29 juni 2023, zie agendapunt 27 een zienswijze uitgebracht. Dit raadsvoorstel is de vervolgstap in het proces.
Bijlagen
Besluit
Het voorstel wordt in principe als hamerstuk geagendeerd in de gemeenteraadsvergadering van 14 december a.s., tenzij de fracties het alsnog als bespreekstuk agenderen en daarbij aangeven wat hun bespreekpunten zijn. Het voorstel zal in deze zin nog in de fracties worden besproken.
De PvdA fractie overweegt een amendement m.b.t. het helder stellen van de doelen en het goed vormgeven van een evaluatie.
Acties & toezeggingen
Onderwerp Terugkoppeling uitkomst bespreking in commissies/raad gemeenten Hillegom en Lisse -
14
Op de lijst van ingekomen stukken staan brieven en e-mails gericht aan de gemeenteraad.
-
14.AVoor pre-advies naar college
-
14.B
Ingekomen stukken
Onderwerp Ingekomen stuk: Geen mooie praatjes maar doen -
14.C
Ingekomen stukken
Onderwerp Betreft pamflet toekomstbestendige zorg voor gemeenteraadsleden Brief (40 collega winkeliers in Voorhout) inzake motie Onderzoek supermarkt buiten het centrum brief voor gemeenteraad Teylingen / Kerkklokken Burgemeester Gemeenschappelijke regelingen beheer/343135 Financieel toezicht: jaarrekening 2022 en begroting 2024 Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB) Motie Kaderstelling GR'en Oegstgeest Motie onderzoek supermarkt buiten het centrum Raadsmemo ISD over de energietoeslag 2023 deel 2 VNG Lbr. 23/041 - Wijziging Model-APV (najaar 2023) VNG Ledenbrief 23/039 - Bekendmaking voorgedragen kandidaten VNG-bestuur en -commissies VNG Ledenbrief 23/040 - Uitnodiging Najaars ALV 1 december 2023 VNG Ledenbrief 23/042 - Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat Cao Gemeenten 2024-2025 VNG Ledenbrief 23/044 - Ledenraadpleging onderhandelaarsresultaten Cao SW en Cao Aan de slag 2024 -
14.D
Raadsbrieven & Memo's
Onderwerp Raadsbrief Rechtmatigheidsverantwoording 2023 /2024 Raadsbrief VTH-Beleidsplan Gemeente Teylingen 2024-2027 Raadsmemo Gevolgen septembercirculaire 2023 Raadsmemo resultaten afvalbeleid 2023 en vooruitblik 2024 Schade veroorzaakt door Storm poly -
15
Op de ++actielijst++staan de lopende actiepunten weergegeven met de stand van zaken vanuit het college.
Voor de actielijst en stand van zaken openstaande moties verwijzen we u naar de overzichten:- Acties en toezeggingen: https://teylingen.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Details/6420e995-4efd-4afa-80ed-f392758461dd
- Moties: https://teylingen.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Details/c0630b5a-4fdd-4a08-bfb3-787b58e2c543
AANGEKONDIGDE VRAGEN:
1. PvdA (dhr Becker): Stand van zaken van de motie energiebesparingsplicht. Aangenomen 6-2-2023 ID 181
2. CDA (dhr. Van Nouland): 10-11-2023) heb ik een motie ingediend over periodieke rapportages mbt financiele risico's. De motie staat nog open en was gericht op 2023. Wat mij betreft laten we de motie ook voor 2024 gelden. Wat is de stand van zaken en hoe kijkt het college aan tegen het verlengen van de motie?
Op de raadsagenda planning (RAP) is de planning van de raadsstukken te zien.
Voor DEB staat het volgende op de agenda:
17 januari 2024- Regionaal Beleidsplan VRHM 2024-2027
- Programma Water en Klimaatadaptatie
Bijlagen
-
16
Terugkoppeling door de AB -en DB leden van de diverse gemeenschappelijke regelingen (zoals o.a. Holland Rijnland, ISD, Omgevingsdienst, HLT-Samen) over de in de afgelopen periode gehouden AB en DB vergaderingen of bijzonderheden voor aankomende vergaderingen.
Besluit
Mw. Hilverda en dhr. Beijk geven als AB-leden terugkoppeling uit de meest recente AB-vergadering.
-
17
1. Openbaar toilet Warmond - TriLokaal
Op maandagavond 30 oktober heeft de Raad een energieke presentatie gekregen over de voortgang van de Centrumvisie. Algemene tendens na deze avond was dat er de nodige vraagtekens rezen over het proces en de inspanningen tot dusver. Over veel onderdelen gaan we later nog in gesprek. Desondanks wil de fractie van Trilokaal over een specifiek onderdeel nu toch een vraag stellen. Bij de “Behaalde resultaten” werd gesproken over de realisatie van een openbaar toilet in de Albert Heijn in Warmond. Navraag van de fractie leert ons dat er hiervan helemaal geen sprake is. Wat is de reden dat dit toch als resultaat in de presentatie is opgenomen?
2. Opvolging melding gezonken boot in Fixi-app - Partij voor Teylingen
Op 21 september is een fixi-melding gedaan over een gezonken boot. Op 8 november zonk de boot, waardoor het water in de Oude Haven vervuild werd door diesel.
Uit de antwoorden op de door de Partij voor Teylingen gestelde vragen blijkt onder meer het volgende:
De boa’s hebben de boot ter plaatste bekeken en voorzien van een sticker. Er is niet onmiddellijk actie ondernomen om de boot weg te halen, nadat deze melding in september binnenkwam, omdat de gemeente niet ‘zomaar’ een boot mag wegslepen. "Wij moeten eerst de eigenaar in de gelegenheid stellen om zelf de boot te verwijderen. Een dergelijk proces start met het stickeren van de boot." Maar vervolgens blijkt uit de beantwoording dat er wel degelijk eerder ingegrepen had kunnen worden, gebaseerd op spoedeisende bestuursdwang: "De boa’s hadden op het moment van constatering en stickeren niet het vermoeden dat de boot olie zou gaan lekken. Was dit wel geweest dan hadden ze daar natuurlijk op gehandeld."
De lange tijd die het duurt voordat actie wordt ondernomen, is geen uitzondering. Menig inwoner kan hierover meepraten.
De vragen aan het verantwoordelijke collegelid: Na anderhalve maand was de melding met zinkingsgevaar nog altijd niet afdoende afgehandeld. De boot zonk. Vindt dit college dat het Fixi-systeem hier vroegtijdig en adequaat heeft gehandeld? Moet er niet een maximum aantal dagen of weken zijn en gehandhaafd worden, waarin de door de inwoners gemelde misstanden worden opgelost?
-
18Sluiting