Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 26 oktober 2017

20:00 - 21:30
Locatie

Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Carla G.J. Breuer
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. Deze vergadering bekijkt u live of achteraf op de website: www.teylingen.tv

  2. 1

    Culturele estafette
    Aan het begin van de raadsvergadering laat een kunstzinnige inwoner van de gemeente iets van zijn/haar culturele activiteit zien of horen. In deze Culturele Estafette geeft Glasverteller Mark de Jong het stokje door aan Yvonne Heemskerk.
    Yvonne is kunstschilder en runt een klassieke schilderschool in haar atelier waar dagelijks schilderlessen worden gegeven aan de Engelselaan 49 in Voorhout.
    Haar werk omschrijft zij als kleurrijk, warm, stoer maar met een gevoelig laagje. De onderwerpen zijn verschillend, meest wat haar bezig houdt of intrigeert op dat moment. Hierin nemen de onderwerpen de mens en de Hollandse natuur een belangrijke plek in.
    Naast het schilderen op doek vindt zijn het erg leuk om op oude materialen te schilderen, zoals pallets, steigerhout, oude deurpaneeltjes of sigarenkistjes. Het geeft het eindresultaat juist dat stoere doorleefde karakter. Zij werkt met zowel olie- als acrylverf.

  3. 2

    Verzoek toevoegen agendapunt Raadsvoorstel bekrachtiging geheimhouding
    Het college heeft op 24 oktober het openbare raadsvoorstel Kadeverbetering en reconstructie Zijldijk vastgesteld. Dit ter behandeling in de openbare commissie Ruimte van 14 november 2017. Daarbij heeft het college geheimhouding opgelegd op een bijlage van dit raadsvoorstel waarin de financiële onderbouwing is opgenomen. Conform de Gemeentewet moet de raad dit besluit tot het opleggen van geheimhouding in de eerstvolgende vergadering bekrachtigen.

    Besluit

    Het agendapunt Bekrachtiging geheimhouding is aan de agenda toegevoegd. De agenda is verder ongewijzigd vastgesteld

  4. 3
    Bepalen volgorde bij stemming
  5. 4

    Trilokaal heeft na het bezoek van een VOT delegatie tijdens de fractie vergadering de volgende vragen

    1. Waarom is het rapport over het ondernemersfonds nog steeds niet gepubliceerd?
    2. De delegatie van de VOT laat een ander geluid horen dan we laatst bij de informele ondernemersfonds bijeenkomst hebben gehoord. kunt u ons uitleggen hoe dit komt.
    3. Wat voor gevolgen heeft dit voor de rapportage van het ondernemersfonds over de 2 jaar proefperiode en het voorstel tot voortzetting hiervan al dan niet in aangepaste vorm?

    Trilokaal maakt zich ernstig zorgen over de draagkracht van de huidige “georganiseerde" ondernemersverenigingen. Ook is de steeds voortschrijdende vertraging van de rapportage ons een doorn in het oog. we verwachten in het rapport een duidelijk beeld van de prestatie van het fonds over de afgelopen 2 jaar te zien, de resultaten van de gehouden enquête. maar ook een betrouwbaar beeld van hoeveel rechtspersonen nu worden aangeschreven voor het betalen van de opslag ten aanzien van de OZB niet woningen. een nog langere vertraging dan de BFT commissie van 15 november is wat ons betreft onaanvaardbaar. indien er een voorstel tot aanpassing van het ondernemersfonds komt moet dit dan ook op 15 november worden geagendeerd, met daarbij een gefundeerd idee over de draagkracht van dit voorstel.



    Artikel 37 a Vragenkwartier

    1. Na opening van de raadsvergadering is er een vragenkwartier, tenzij er bij de voorzitter geen vragen zijn ingediend. In bijzondere gevallen kan het agendacommissie bepalen dat het vragenkwartier op een ander tijdstip wordt gehouden. De voorzitter bepaalt op welk tijdstip het vragenkwartier eindigt.
    2. Het lid van de raad dat tijdens het vragenkwartier vragen wil stellen, meldt dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van het vragenuur bij de voorzitter. De voorzitter kan na overleg met het agendacommissie weigeren een onderwerp tijdens het vragenuur aan de orde te stellen indien hij het onderwerp niet voldoende nauwkeurig acht aangegeven of indien het onderwerp in de raadsvergadering op diezelfde dag aan de orde komt.
    3. De voorzitter bepaalt de volgorde, waarin aangemelde onderwerpen tijdens het vragenkwartier aan de orde worden gesteld.
    4. De voorzitter bepaalt per onderwerp de spreektijd voor de vragensteller, voor de wethouders, voor de burgemeester en voor de overige leden van de raad.
    5. Per onderwerp wordt aan de vragensteller het woord verleend om één of meer vragen aan het college of de burgemeester te stellen en een toelichting daarop te geven.
    6. Na de beantwoording door het college of de burgemeester krijgt de vragensteller desgewenst het woord orn aanvullende vragen te stellen.
    7. Vervolgens kan de voorzitter aan andere leden van de raad het woord verlenen om hetzij aan de vragensteller, hetzij aan het college vragen te stellen over hetzelfde onderwerp.
    8. Tijdens het vragenkwartier kunnen geen moties worden ingediend en worden geen interrupties toegestaan

    Besluit

    Trilokaal heeft een mondelinge vraag gesteld over de evaluatie van het Ondernemersfonds Teylingen.

  6. 5

    Aanmelding ontvangen van:
    De heer T. Gozeling over bestemmingsplan H. Knoopstraat 1 te Sassenheim
    De heer T. Lamboo namens de bewoners van de Teylingerlaan (Voorhout) spreken in over de verkeersveiligheid rond de ontsluiting van het Campoterrein.
    De heer Vergeer over het Ondernemerfonds Teylingen

    Besluit

    Ingesproken hebben:
    de heer Gozeling en de heer Sira over het agendapunt Molen van Speelman/bestemmingsplan H. Knoopstraat 1 te Sassenheim.


    De heer Lamboo en de heer Van Klaveren hebben ingesproken over werkzaamheden/verkeersveiligheid Campoterrein te Sassenheim.


    de heer Vergeer heeft ingesproken over het Ondernemersfonds.

  7. 7

    Besluit

    De lijst is conform vastgesteld.

  8. 8

    Besluit

    De lijsten zijn conform vastgesteld.

  9. 9
    H A M E R S T U K K E N
  10. 10

    Het rijksmonument ‘Molen van Speelman’, H. Knoopstraat 1, Sassenheim, is een historisch object in Sassenheim. Het is nu een stenen onderbouw. Voor het betreffende perceel geldt nog het bestemmingsplan ‘Centrum en Zuid’, dat de gemeenteraad van Sassenheim in 1999 heeft vastgesteld. Omdat dit bestemmingsplan ouder is dan tien jaar moet dit volgens de Wet ruimtelijke ordening geactualiseerd worden. Dat is voor de overige percelen in dit plangebied inmiddels gebeurd.


    De afgelopen jaren heeft de stichting Molen van Sassenheim geprobeerd de molenstomp om te vormen tot een volwaardige korenmolen. Dit plan heeft geen doorgang kunnen vinden. De gemeenteraad heeft op 30 mei 2013 het bestemmingsplan, dat de bouw daarvan mogelijk maakte, niet vastgesteld.


    Het voorliggende bestemmingsplan beperkt de bouwhoogte. Hierdoor is het niet mogelijk de molenstomp te verhogen of te completeren tot een molen. Wel wordt op verzoek van de molenstichting een breder palet aan functies mogelijk om in het onderhoud van de molenstomp te voorzien. Planologisch is dit aanvaardbaar. Met het voorliggende plan wordt daarvoor een passend juridisch-planologisch kader geschapen.


    Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de Nota van beantwoording zienswijzen, tevens nota van wijzigingen. Daarnaast stelt het college voor het bestemmingsplan ‘H. Knoopstraat 1, Sassenheim’ gewijzigd ten opzichte van het ontwerp vast te stellen. Er hoeft geen exploitatieplan vastgesteld te worden.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (4), Fractie PvdA (3), Fractie Trilokaal (4), Fractie VVD (6)

    Besluit

    1. De zienswijzen van de indieners te beantwoorden, zoals aangegeven in de
      Nota van beantwoording zienswijzen, tevens Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan ‘H. Knoopstraat 1, Sassenheim’ van 17 juli 2017.
    2. Het bestemmingsplan ‘H. Knoopstraat 1, Sassenheim’ met identificatienummer NL.IMRO.1525.BP2016SAS04007-VA01 gewijzigd vast te stellen met inachtneming van de bijgevoegde en bij dit besluit behorende Nota van beantwoording zienswijzen, tevens Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan
      ‘H. Knoopstraat 1, Sassenheim’.
    3. Geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

    Er is een stemverklaring gegeven door de heer Koot namens D66, de heer Van Doesburg namens de PvdA en de heer Piket namens Trilokaal.

  11. 11

    [Besluitvormend] In de huidige Wegsleepverordening staat het bergingsbedrijf BCB vermeld. Dit bergingsbedrijf is failliet. In de nieuwe Wegsleepverordening gemeente Teylingen 2017 is de naam van het bergingsbedrijf verwijderd. Tevens zijn de tarieven en een aantal andere inhoudelijke zaken aangepast. Een lijst met de verschillen van de Wegsleepverordening gemeente Teylingen 2010 ten opzichte van de Wegsleepverordening gemeente Teylingen 2017 is als bijlage toegevoegd. De bevoegdheid tot het vaststellen van deze verordening ligt bij de gemeenteraad. Gekozen is voor bergingsbedrijf BRL omdat de plaats van bewaring van voertuigen geografisch dichtbij ligt en de tarieven voor het wegslepen ongeveer hetzelfde zijn.
    Op 14 juni 2017 is het raadsvoorstel in de commissie BFT besproken. De heer Van Swieten van de partij Trilokaal vroeg zich af of het wegslepen van fietsen zoals genoemd in de verordening ook zo'n hoge prijs zou moeten hebben.

    Besluit

    1. De Wegsleepverordening gemeente Teylingen 2017 vast te stellen;
    2. De Wegsleepverordening gemeente Teylingen 2010 in te trekken.
  12. 12
    B E S P R E E K S T U K K E N
  13. 13

    [Besluitvormend] In de periode april-mei 2016 hebben de raden van de 6 gemeenten in de Duin- en Bollenstreek de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek (EADB) vastgesteld. Deze agenda is het fundament onder de ambitie de economische positie van de Duin- en Bollenstreek te versterken met behoud van de woonaantrekkelijkheid. De EADB bestaat uit een visie en een uitvoeringsagenda. In de tweede helft van 2016 en eerste helft van 2017 hebben vertegenwoordigers van de samenwerkende gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen uit de regio de Uitvoeringsagenda gezamenlijk voorbereid.
    In dit raadsvoorstel wordt aan uw raad het uitvoeringsprogramma van de EADB voorgelegd. Aan uw raad wordt gevraagd hiervoor financiële middelen ter beschikking te stellen en een aantal randvoorwaarden voor de besteding daarvan vast te stellen. Daarnaast is de governancestructuur van de Economische Agenda nader uitgewerkt. Hierover willen wij u informeren.
    Dit raadsvoorstel wordt gelijkluidend ook aan de andere vier gemeenteraden ter besluitvorming voorgelegd. De positie van de gemeente Katwijk wordt in een aparte paragraaf toegelicht. Het voorstel is besproken in de commissie BFT. Het CDA heeft aangegeven het voorstel in de fractievergadering te bespreken en de VVD heeft nog een paar technische vragen.


    Update 23 oktober 2017: een nieuw voorstel is aan de stukken toegevoegd. Zie de memo vwb de wijzigingen tov het oude voorstel.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (4), Fractie PvdA (3), Fractie Trilokaal (4), Fractie VVD (6)

    Besluiten

    1. Kennis te nemen van het Uitvoeringsprogramma van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek;
    2. Voor de periode van 2018-2021 jaarlijks een bedrag van € 297.251,-beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma op te nemen in de programmabegroting 2018-2021.
    3. Kennis te nemen van de nadere uitwerking van de bijbehorende governancestructuur.
    4. De randvoorwaarden voor de besteding van de financiële middelen vast te stellen.
    5. De randvoorwaarden onder besluitpunt 4 op te nemen in een exploitatieovereenkomst met de op te richten stichting Economic Board.
    6. Om als randvoorwaarde vast te stellen dat gemiddeld 25% cofinanciering plaatsvindt op de uitvoering van de agenda en de aangewezen projecten.
    7. Het college op te dragen halfjaarlijks te rapporteren over de voortgang van het Uitvoeringsprogramma van de Economische Agenda Duin- & Bollenstreek op in ieder geval de volgende punten:
      a. besteding van de beschikbaar gestelde middelen;
      b. de bereikte resultaten;
      c. de bijdrage van de businesscases aan de geformuleerde doelstellingen.

    De motie van het CDA over Bemensing Economic Board is afgewezen met 6 stemmen voor (CDA en CU) en 17 stemmen tegen (VVD, D66, PvdA en Trilokaal)

    Moties

    Onderwerp
    Bemensing Economic Board
  14. 14

    Van Trilokaal is een motie ontvangen over transparantie van kosten inhuur externen. Trilokaal en de ChristenUnie hebben verzocht het onderwerp Kosten Inhuur externen inclusief deze motie te bespreken in de cie BFT. De motie is in de commissie BFT besproken waarbij door het CDA en VVD is aangegeven dat zij zich niet kunnen vinden in de motie zodat stemming in de raad nodig is.

    Besluit

    De motie is gewijzigd en met algemene stemmen aanvaard.

    Moties

    Onderwerp
    Transparantie kosten inhuur externen Z-17-027046
  15. 15

    Trilokaal dient bijgevoegd initiatiefvoorstel in. Middels het initiatiefvoorstel geeft de gemeenteraad het college de opdracht een beleidsvisie op te stellen omtrent (de ruimtelijke impact van) duurzame energieopwekking op het Teylingse grondgebied. Deze beleidsvisie bevat een afwegingskader waaraan plannen concreet kunnen worden getoetst. Bij het opstellen van de beleidsvisie is aangegeven dat het wenselijk is ook enkele participatiebijeenkomsten te organiseren.


    Procedureel is afgesproken dat initiatiefvoorstellen na indiening in de raad geagendeerd worden voor de eerstvolgende commissievergadering. In de commissievergadering kan het (politieke) debat plaatsvinden over de inhoud van het initiatiefvoorstel.

    Besluit

    Het voorstel is ingediend en wordt geagendeerd voor de vergadering van de commissie ruimte.

  16. 16

    Extra agendapunt raad 26 oktober: Raadsvoorstel bekrachtiging geheimhouding
    Het college heeft op 24 oktober 2017 het openbare raadsvoorstel Kadeverbetering en reconstructie Zijldijk vastgesteld. Dit ter behandeling in de openbare commissie Ruimte van 14 november 2017. Daarbij heeft het college geheimhouding opgelegd op een bijlage van dit raadsvoorstel waarin de financiële onderbouwing is opgenomen. Conform de Gemeentewet moet de raad dit besluit tot het opleggen van geheimhouding in de eerstvolgende vergadering bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (4), Fractie PvdA (3), Fractie Trilokaal (4), Fractie VVD (6)

    Besluit

    Op grond van artikel 25 lid 3 Gemeentewet juncto artikel 10 WOB is besloten de door het college opgelegde geheimhouding omtrent de inhoud van de als bijlage toegevoegde ‘Kostenraming + Toelichting’ bij het raadsvoorstel Kadeverbetering en reconstructie Zijldijk (Warmond) en hetgeen hierover wordt besproken in de besloten vergadering te bekrachtigen.

  17. 17
    Sluiting