Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

dinsdag 13 juni 2023

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Bart van der Ploeg

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 20:00
  2. 2

    Besluit

    De agendapunten Evaluatie ISG en Vinkenbaan 2-4 Warmond worden als eerste bespreekpunten behandeld, omdat zich insprekers voor deze agendapunten hebben aangemeld.

  3. 3

    Bij een commissievergadering kunt u gebruikmaken van het inspreekrecht. U geeft dan uw mening aan de raadsleden over een voorstel waar zij een besluit over moeten nemen of iets dat in Teylingen speelt. Indien u gebruik wil maken van het inspreekrecht, willen we u vragen om contact op te nemen met de griffie via gemeenteraad@raadteylingen.nl t.a.v. mevr. Marjoleine van Egeraat, griffier commissie Ruimte. We ontvangen uw bericht bij voorkeur >24 uur van tevoren, zodat raadsleden daar voortijdig kennis van kunnen nemen.


    Insprekers:


    1. Inwoner uit Warmond over de voorgeschiedenis m.b.t. de kwestie grondeigendom naast woonboot aan de Burgemeester Ketelaarstraat te Warmond. Inwoner heeft zich afgemeld.
    2. De voorzitter van het Cultuur Historisch Genootschap (CHG) heeft zich aangemeld om in te spreken over de ISG-evaluatie (agendapunt 11) en het bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4 Warmond (agendapunt 13). Ontvangen inspreeksteksten worden bij de agendapunten toegevoegd.
    3. Een vertegenwoordiger van de initiatiefnemer heeft zich aangemeld om in te spreken over bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4 Warmond (agendapunt 13). Ontvangen inspreektekst wordt bij het agendapunt toegevoegd.
    4. Een vertegenwoordiger vanuit LTO Noord wil graag inspreken over de ISG-evaluatie (agendapunt 11). Ontvangen inspreektekst wordt bij het agendapunt toegevoegd.
    5. Inwoner uit Warmond over het bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4 Warmond (agendapunt 13). Ontvangen inspreektekst wordt bij het agendapunt toegevoegd.
  4. 4
    Mededelingen - 20:30
  5. 5

    Bij de fractievergaderingen kunnen fracties aangeven als een hamerstuk een bespreekstuk moet worden.

  6. 6

    [Doel: besluitvormend]
    De raad krijgt de gelegenheid een zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) 2022. Het voorstel van het college is instemmend te reageren.

    De raad wordt gevraagd om:

    1. Kennis te nemen van de Begroting 2024 en de Meerjarenraming 2025-2027 van de Omgevingsdienst West-Holland.
    2. Een positieve zienswijze in te dienen op de begroting en meerjarenraming en dit besluit kenbaar te maken aan het Dagelijks Bestuur en Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst West-Holland.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad.

  7. 7

    [Doel: besluitvormend]
    De Noordelijke Randweg Voorhout heeft gezorgd voor een nieuwe verbinding voor autoverkeer, inclusief fietspaden ten gunste van de bereikbaarheid en leefbaarheid in Voorhout. De realisatie van de fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart is onderdeel van het project en kan worden aangelegd binnen het reeds beschikbaar gestelde krediet, maar hierover is door de gemeenteraad in eerdere besluitvorming nog niet besloten.

    De raad wordt gevraagd om:
    1. Binnen het reeds beschikbaar gestelde krediet voor het project Noordelijke Randweg Voorhout de nog aan te leggen fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart te realiseren.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad.

  8. 8

    [Doel: besluitvormend]
    De raad wordt gevraagd om:
    1. Het deel van de provinciale weg N443 ’s-Gravendamseweg tussen de gemeentegrens met Noordwijk en rotonde ’t Soldaatje in Voorhout op grond van artikel 20a van de Wegenverkeerswet binnen de bebouwde kom te brengen, overeenkomstig de bij dit voorstel behorende kaart.

    Besluit

    Hamerstuk voor de raad.

  9. 9
    B E S P R E E K P U N T E N
  10. 10

    [Doel: besluitvormend]
    Het project Bloementuin betreft de realisatie van 88 woningen in Sassenheim. Voor het project is een gemeentelijke grondexploitatie opgesteld omdat de gemeente eigenaar was van de gronden in het gebied en het initiatief heeft genomen om te komen tot de ontwikkeling van woningbouw op de locatie.Een grondexploitatie moet volgens de actuele voorschriften van de commissie Besluit, Begroting en Verantwoording (BBV) jaarlijks worden herzien om een actueel financieel beeld van het project te waarborgen.

    De raad wordt voorgesteld om:
    1. De Rapportage grondexploitatie Bloementuin 2023, d.d. 14 februari 2023 vast te stellen.
    2. De bijbehorende begrotingswijziging R4020 vast te stellen.
    3. De geheimhouding op bijlage 1 (Kasstroomoverzicht) bij de Rapportage grondexploitatie Bloementuin 2023, d.d. 14 februari 2023 op te heffen nadat het project is gerealiseerd.

    Update 31 mei: bijlage 1, waarop het college geheimhouding heeft opgelegd, is beschikbaar voor Raadsleden via Sharepoint - geheime stukken.

    Besluit

    Bespreekstuk voor de raad op verzoek van de PvdA. Dhr. Witteman laat weten indien het een hamerstuk kan worden. Betreft de totstandkoming van de VON-prijzen, het niet proactief informeren van de raad hierover en het benutten van het exploitatieresultaat in het huidige project.

    Toelichting: GL, PvdA en D66 vragen het college te reflecteren op de totstandkoming van de VON-prijzen waarin de energievoorziening en keuken niet zijn meegenomen. Gevraagd wordt of het exploitatieresultaat M€ 1,2 hieraan kan bijdragen. CDA vraagt om de risico's goed in beeld te houden, ook gezien de vroege winstneming. GL vraagt naar een reactie op een brief van omwonenden (#579).



    Wethouder Volten geeft aan dat de prijsklasse en het aanbod van woningen conform het woonprogramma zijn. De gemeente wil richting de toekomst kijken naar de anterieure overeenkomst om de energievoorziening daarin beter te regelen. Het positieve exploitatieresultaat kan niet aangewend worden voor de woningen, wel voor andere bouwplannen of het woonfonds. Brief omwonenden zal na het juridische proces beantwoord worden door het college.

  11. 11

    [Doel: besluitvormend]
    De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek (ISG) is door de gemeenteraden van de zes greenportgemeenten vastgesteld om samen te kunnen werken aan de omvangrijke economische en landschappelijke vitaliseringsopgaven. In september 2022 is bureau Wing in opdracht van de 5 gemeenten (Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk & Teylingen) gestart met het uitvoeren van een evaluatie ISG. De conclusies en aanbevelingen van de Eindrapportage geven aanleiding om een vervolg te geven aan de ISG om te komen tot een toekomstbestendige, vitale en duurzame Greenport met een actueel planologisch kader onder de nieuwe Omgevingswet.


    De raad wordt gevraagd om:


    1. De conclusies en aanbevelingen van de Eindrapportage Evaluatie ISG vast te stellen, zodat gestart kan worden met een brede herijking ISG.


    Insprekers:

    1. De voorzitter van het Cultuur Historisch Genootschap (CHG). De inspreekstekst is bijgesloten.
    2. Een vertegenwoordiger vanuit LTO Noord. Inspreektekst is nog niet ontvangen.

    Besluit

    Inwoners hebben ingesproken.


    Hamerstuk voor de raad met de aantekening dat FVD tegen het voorstel zal stemmen.



    Fracties danken alle betrokkenen voor de totstandkoming van het rapport. De meeste fracties herkennen de conclusies. FVD onderschrijft de conclusies en aanbevelingen niet en ziet het rapport niet in het belang van de bollenstreek. Een aantal fracties vindt het rapport op sommige punten niet ver genoeg gaan. In deze context worden ook de rapporten van Partners en Pröpper aangehaald. 


    De fracties zien uit naar de brede herijking van de ISG. Wethouder Volten geeft aan dat de volgende stap een aanbesteding voor de herijking wordt, indien alle raden zullen instemmen met het starten van de herijking.

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    CHG reactie op eindrapport evaluatie ISG
  12. 12

    Op 30 mei 2023 is gebleken dat er een tweede zienswijze was ingediend over het ontwerpbestemmingsplan, afkomstig van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG). De zienswijze en aanvullende nota van beantwoording worden door het college behandeld op 6 juni. Voorstel aan de raad zal zijn om de aanvullende nota vast te stellen en te betrekken bij de besluitvorming over het bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4 (agendapunt 13). Het raadsvoorstel en de stukken worden kort na 6 juni aan dit agendapunt toegevoegd. 


    Voorstel behandeling: agendapunten 12 en 13 gelijktijdig te behandelen, zodat de aanvullende zienswijze kan worden betrokken bij de besprekingen over het bestemmingsplan.

    Besluit

    Gelijktijdig behandeld met agendapunt 13, zie besluit aldaar.

  13. 13

    [Doel: besluitvormend]
    Op de locatie Vinkenbaan 2-4, Warmond staat een bedrijfswoning (nr. 2) en een glastuinbouwbedrijf (nr. 4). De eigenaren willen het glastuinbouwbedrijf slopen, de bedrijfswoning omzetten naar burgerwoning en drie vrijstaande GOM-woningen (ook wel greenportwoningen genoemd) bouwen. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.


    Tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan is één zienswijze ontvangen. Deze zienswijze heeft geen aanleiding gegeven het bestemmingsplan aan te passen.


    N.B. Op 30 mei 2023 is gebleken dat er een tweede zienswijze was ingediend over het ontwerpbestemmingsplan, afkomstig van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG). De zienswijze en aanvullende nota van beantwoording worden door het college behandeld op 6 juni. Voorstel aan de raad zal zijn om de aanvullende nota vast te stellen en te betrekken bij de besluitvorming over het bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4. De stukken worden na 6 juni toegevoegd aan agendapunt 12.


    De raad wordt gevraagd om:
    1. De nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Vinkenbaan 2-4, Warmond vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan Vinkenbaan 2-4, Warmond met digitale planidentificatiecode NL.IMRO.1525.BP2021TEY01064-VA01 gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan met digitale planidentificatiecode NL.IMRO.1525.BP2021TEY01064-ON01.
    3. Geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd.


    Update 9 juni 2023: De initiatiefnemer heeft een rapportage van een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van glastuinbouw op de beoogde locatie rondgestuurd, zie bijgaand.


    Insprekers:


    1. De voorzitter van het Cultuur Historisch Genootschap (CHG). Inspreektekst is ontvangen.
    2. Een vertegenwoordiger van de initiatiefnemer. Inspreektekst is nog niet ontvangen.
    3. Inwoner uit Warmond. Inspreektekst is ontvangen.

    Besluit

    Inwoners hebben ingesproken.


    Bespreekstuk voor de raad. VVD en Trilokaal ondersteunen het voorstel. Plan biedt landschappelijke kwaliteit en ruimt verrommeling op. Partij voor Teylingen is in dubio. De andere fracties ondersteunen het voorstel niet. Voorstel is gesteund op beleid met ongewenste effecten, er is geen sprake van verrommeling, de kas biedt kans voor andere ondernemers en de openheid wordt niet gediend.

  14. 14

    Roept het college op:
    • Om te onderzoeken of minimaal één locatie voor tijdelijke huisvesting zicht leent voor tijdelijke starterswoningen in het middensegment (100%, niet zijnde sociale huur) en vóór 1 januari 2024 over de stand van zaken van dit onderzoek te rapporteren.

    Indiener: VVD
    Mede-indiener: Trilokaal, Partij voor Teylingen


    Update 9 mei 2023: Nieuwe versie van de motie is toegevoegd (aanpassing dictum). Beantwoording technische vragen 'Tijdelijke starterswoningen (VVD)' is toegevoegd.
    Update 12 mei 2023: Op verzoek van de VVD is de beantwoording van de technische vraag m.b.t. prijsklasse middenhuur toegevoegd.

    Besluit

    Motie gaat ter stemming naar de raad. FVD geeft aan ook een motie in te dienen over dit onderwerp gericht op tijdelijke starterswoningen in de sociale huursector. Verzoek van FVD is om deze motie ter bespreking te behandelen in de raad.

  15. 15

    Op de lijst van ingekomen stukken staan brieven en e-mails gericht aan de gemeenteraad.

  16. 15.A
    Voor pre-advies naar college
  17. 15.B

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Beantwoording vragen Beeldvormende sessie Teylingen Rode draden N208 en N443
  18. 15.C

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Zorgen omwonenden bouwplan Bloementuin over wijze verstrekking omgevingsvergunningen
  19. 15.D

    Raadsbrieven & Memo's

    Onderwerp
    Raadsbrief Voortgangsinformatie ruimtelijke projecten Teylingen tot en met april 2023
    Raadsmemo Camping Spijkerboor / Europarcs
    Raadsmemo Voortgangsinformatie Nieuw Boekhorst
  20. 16

    Op de actielijst staan de lopende actiepunten weergegeven met de stand van zaken vanuit het college.


    Voor de actielijst en stand van zaken openstaande moties verwijzen we u naar de overzichten:



    Op de raadsagenda planning (RAP) is de planning van de raadsstukken te zien.


    M.b.t. de motie “Verkeersveilige kruising Hortuslaan/Kerklaan/Hoofdstraat in Sassenheim” hebben de initiatiefnemers een aantal vragen/verzoeken aan het college ingediend:


    "In een raadsmemo zijn wij geinformeerd over de uitvoering van de motie. Daaruit blijkt dat de proef slechts twee maanden, tot eind juli 2023, duurt. Het verzoek van de indieners van de motie is, om deze proef conform het dictum van de uitspraak van de Raad, tenminste te verlengen tot het einde van het terrasseizoen. 


    Niet alleen valt de proef nu grotendeels in de zomervakantie, ook vinden de indieners een termijn van slechts twee maanden tekort om een goed en scherp beeld te krijgen van de effecten van de proef.


    De indieners van de motie willen ook nadrukkelijk van tevoren weten aan de hand van welke criteria/indicatoren het college de proef denkt te evalueren. Over dat voorstel willen zij dan eerst met het college van gedachten wisselen alvorens de evaluatie start. Ook de uitkomsten van die evaluatie willen zij in een vergadering van de commissie bespreken aan de hand van een voorstel van het college over het al dan niet in stand laten van deze verkeersmaatregel."

    Besluit

    M.b.t. Motie Verkeersveilige kruising Hortuslaan/Kerklaan/Hoofdstraat in Sassenheim: de indieners vragen de wethouder om de pilot periode te verlengen en de evaluatie criteria met elkaar te bespreken. Wethouder Wietsma geeft aan dat de proef binnen de kaders van de motie past en verwijst naar de raadsmemo daarover. De indieners overwegen een nieuwe motie in te dienen.

  21. 17

    Terugkoppeling door de AB -en DB leden van de diverse gemeenschappelijke regelingen (zoals o.a. Holland Rijnland, ISD, Omgevingsdienst, HLT-Samen) over de in de afgelopen periode gehouden AB en DB vergaderingen of bijzonderheden voor aankomende vergaderingen.

  22. 18
    Rondvraag - 22:55
  23. 19
    Sluiting