Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Presidium

woensdag 31 maart 2021

19:00 - 20:00
Locatie

Trouwzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Carla G.J. Breuer

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3

    Doorontwikkeling ICT (andere licenties voor een betere beveiliging van data Office 365 van raadteylingen, Gewerkt wordt aan een tweetrapsauthentificatie voor de toegang en compartisering van data/pakketten)
    AVG: werken aan gedragscode, dilemma's
    Behoeftepeiling voor digitale werkbezoeken (bijv op welzijnsgebied en/of ruimte)

    Besluit

    De griffier doet mededeling van de plannen/doorontwikkelingen op het gebied van informatieveiligheid en de AVG. Dit staat boven aan het lijstje nav de lessen Hof van Twente en heeft een doorlooptijd t/m augustus.

  4. 4

    Besluit

    De concept raadsagenda is conform vastgesteld.

  5. 5

    Het jaarverslag 2020 en 2021 is geagendeerd ter bespreking in het presidium. Afgelopen jaar heeft de rekenkamercommissie gewerkt met het budget van 1 euro per inwoner en daarmee onderzoeken uitgevoerd. In het presidium is afgesproken na 1 jaar te evalueren. In het jaarverslag wordt het budget geëvalueerd. De rekenkamercommissie verzoekt het budget nu structureel te maken en dit te verwerken in de voortgangsrapportage.

    Besluit

    Vwb het budget is afgesproken om de pilot van de afgelopen jaren om te zetten naar een structureel budget (via de voortgangsrapportage). Aandacht is gevraagd om zodra de nieuwe raad er is de toegevoegde waarde uit te leggen en de klankbordgroep hierbij te betrekken.  Vwb het huidige voorstel is het verzoek om de visie van de klankbordgroep mee te nemen in de besluitvorming.

    Rekenkamerstukken

    Onderwerp
    Jaarverslag 2020 / Jaarplan 2021
  6. 6

    Zie het bijgaande voorstel om bij wijze van proef ervaringen op te doen met een spreektijdenregeling voor de eerstvolgende vier raadsvergaderingen.

    Besluit

    CU, heeft nog twijfel heel erg, als cie voorzitter geen voorzitter. Misschien eerst een beroep doen op alle fracties om op te roepen tot een kort en bondige bijdrage. Is geen voorstander van interrupties in de tweede termijn.
    PvdA: is voorstander van spreektijden, kan zich vinden in voorstel. Enige kanttekeningen: (de kwaliteit) van de stukken roepen vragen op. Vragen moeten vooraf kunnen. Interrupties moeten mogelijk zijn (anders is er geen debat meer).
    Trilokaal is groot voorstander van spreektijden en dit voorstel. Heeft vraagtekens bij interrupties aan het eind, maar misschien eerst proberen of het werkt. Wel met tijd per agendapunt.
    D66 kan zich aansluiten bij het experiment. Wel met ruimte om te kunnen interrumperen.
    GroenLinks heeft geen probleem met pilot. Interrumperen moet kunnen. Rol voorzitter zal veranderen.
    Fractie Groen en Leefbaar Teylingen: interrumperen moet mogelijk blijven.
    Fractie Piket is geen voorstander van spreektijden. Stukken en informatie moet op tijd beschikbaar gesteld worden aan de raad.
    VVD ziet voordelen van spreektijden. Maar is geen definitieve oplossing. Veel zaken uit de nota kunnen we zo doen. Veel winst halen uit de voorbereiding en tijdige aanlevering stukken, incluslief winst halen uit geen herhaalde debatten. Mocht spreektijden doorgaan dan onderscheid maken in fractiegrootte.
    Het CDA is tegen spreektijden. In eerste instantie de weg bewandelen voor het betrekken van een deskundige.
    Afgesproken is om het voorstel mee terug te nemen, een training te organiseren voor kort en bondig debatteren, de voorzitters gaan met de deskundige aan de slag.

  7. 7

    Dit jaar staan er twee raadstrainingen op gebied van integriteit ingepland. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan het Programma integriteit 2019-2022 dat in 2019 in het presidium is besproken.

    Besluit

    Er zijn enige bedenkingen vwb de training in mei.

  8. 8

    Dit punt is geagendeerd op verzoek van de VVD en de PvdA. Onlangs is onduidelijkheid ontstaan over of een raadslid op persoonlijke titel (en/of als individueel raadslid) aanwezig was bij een bijeenkomst in een andere gemeente of dat er sprake was van vertegenwoordiging namens de gemeenteraad van Teylingen. Van belang is dat, indien raadsleden deelnemen aan bijeenkomsten in andere gemeenten, voor een ieder duidelijk is wat de status is van deze vertegenwoordiging. Is het raadslid op persoonlijke titel aanwezig, of namens de eigen fractie of namens de gemeenteraad van Teylingen? In het laatste geval moet de (inhoudelijke) bijdrage afgestemd worden met het presidium, in de eerste twee gevallen met de eigen fractie. Daarbij moet de persoon aan de aanwezigen/organisatoren duidelijk maken wat de status is van deze vertegenwoordiging. Verzoek aan het presidium is om dit als gedragslijn vast te stellen.

  9. 9
    Actielijst en raadsagendaplanning (RAP)
  10. 10
    Rondvraag
  11. 11
    Sluiting