Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

(2e deel, vervolg 1 febr. 2022)

dinsdag 8 februari 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Hybride vergadering: raadzaal en via Teams

Voorzitter
Frans Nederstigt

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Hervatten commissievergadering 1 februari 2022
  2. 14

    [Doel: besluitvormend]
    De gemeente Teylingen is voornemens het poldergebied Nieuw Boekhorst te Voorhout te ontwikkelen naar een woongebied. Op 22 april 2021 heeft de raad op grond van artikel 4 van de Wvg besloten het gemeentelijk voorkeursrecht op 2 percelen achter de woning aan de Boekenburglaan 61 te Teylingen definitief te vestigen. Om uitvoering te geven aan de voorkeurspositie heeft de gemeente een onderhandeling gestart met de betreffende grondeigenaar. Deze onderhandeling heeft geleid tot overeenstemming over de aankoop van twee percelen door de gemeente Teylingen. Via deze verwerving neemt de gemeente een strategische positie in op een cruciale locatie in Nieuw Boekhorst en verstevigt zij haar regierol in toekomstige ontwikkelingen.


    De Raad wordt gevraagd om:
    * Een krediet beschikbaar te stellen van € 1.545.000 voor de aankoop van voorgenoemde percelen;
    * Geheimhouding te bekrachtiging op de 'koopovereenkomst' en notitie 'N03-aankoop Boekenburgerlaan 61' en deze op een nader moment op te heffen (zie besluit).


    Bijlagen 1 en 2 zijn beschikbaar voor Raadsleden via Sharepoint - geheime stukken.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk aan de raad voor te leggen.

  3. 15

    [Doel: besluitvormend]
    De gemeente heeft een wettelijke zorgplicht ten aanzien van de onderwijshuisvesting. Het bestuur van Sophia Scholen heeft een aanvraag ingediend voor de nieuwbouw van een fusieschool voor basisscholen De Kinderburg en De Rank. De huidige huisvesting voldoet niet aan de huidige gestelde bouwkundige en klimaat technische normen. Om een nieuw schoolgebouw voor het Integraal Kindcentrum (IKC) mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast.


    De raad wordt gevraagd om de “Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan ‘IKC Kinderburg-Rank, Sassenheim’” vast te stellen, het bestemmingsplan "IKC Kinderburg-Rank, Sassenheim" gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, geen exploitatieplan vast te stellen en de indieners van de zienswijzen over dit besluit te informeren.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk aan de raad voor te leggen.

  4. 16

    [Doel: besluitvormend]
    Op 1 juli 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Deze nieuwe wet heeft verschillende gemeentelijke instrumenten, zoals een omgevingsvisie en een omgevingsplan. De gemeenteraad heeft tot 2030 de tijd om voor de hele gemeente, één gebiedsdekkend omgevingsplan in de zin van de Omgevingswet vast te stellen. Dit wordt een stapsgewijs proces waar we in 2022 al de eerste stappen voor moeten zetten. Deze eerste stappen bestaan uit keuzes over aanpak, opbouw en structuur van het omgevingsplan.


    De raad wordt gevraagd om:

    1. Vooruitlopende op het inwerking treden van de Omgevingswet de volgende basisuitgangspunten voor het omgevingsplan vast te stellen:
      a. Het gebruik van het casco Omgevingsplan van de VNG.
      b. Een beleidsneutrale omzetting van regels waar mogelijk.
      c. Een ‘Ja, mits’ benadering bij ruimtelijke initiatieven.
    2. De uitgangspunten voor de overige (ontwerp)keuzes vast te stellen in het begin van de volgende raadsperiode.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk aan de raad voor te leggen.

  5. 17

    [Doel: besluitvormend]
    Naar aanleiding van gang zaken bij uitplaatsing koeienstal Sassenheim zijn de fracties CDA, PvdA en Piket voornemens een motie in te dienen om lessen te leren van datgene van wat er in deze zaak, maar ook in andere ons bekende zaken niet goed is gegaan. In de motie wordt gevraagd te analyseren waar én waarom het in deze én andere bij het college en ambtelijk MT bekende cases niet goed is gegaan en die “lessons learned” te vertalen in conclusies en aanbevelingen voor verbeteringen.

    Besluit

    Mevr. De Vries (CDA) en dhr. Witteman (PvdA) lichten toe dat de motie bedoeld is om de kloof met de inwoner te dichten. Er gaan een aantal zaken niet goed, inwoners voelen zich niet gehoord, hoe kunnen we een aantal zaken beter doen?


    De andere fracties zien wel aanleiding, maar geven ook aan dat de motie teveel is gericht op enkele casussen. Een onafhankelijk onderzoek zou eerder aan de orde kunnen zijn, al dan niet opgepakt door de Rekenkamercommissie. De commissievoorzitter geeft aan dat de Rekenkamercommissie, zijnde onafhankelijk, over haar eigen onderzoeksprogramma gaat en zich richt op de effectiviteit van beleid. De indieners gaan overleggen over deze motie en passen, gehoord hebbende de commissie, de inhoud hierop aan.

  6. 20

    Op 23 september 2021 heeft de gemeenteraad de conclusies en aanbevelingen van het vervolgonderzoek naar de ISG en GOM bekrachtigd. De Raad heeft aan de raadswerkgroep ISG-GOM gevraagd om een voorstel te doen voor het vervolgproces vwb de opvolging van de aanbevelingen uit het rapport. De voorzitter van de raadswerkgroep koppelt via de commissie Ruimte terug aan de Raad welke stappen daarin zijn ondernomen.


    Ter info bijgesloten:

    • Het vervolgonderzoek ISG-GOM incl. een verkorte samenvatting van de kernconclusies en aanbevelingen.
    • De opbrengst / het verslag van de regionale raadsleden bijeenkomst ISG-GOM op 14 december 2021.
    • De brief van de portefeuillehouders Ruimtelijke Ordening en aandeelhoudersvergadering GOM over de Evaluatie van het ISG-beleid en de reactie van het Presidium op deze brief.

    Besluit

    De voorzitter deelt mede welke stappen zijn genomen (regionale raadsledenbijeenkomst en ronde tafel bijeenkomst) en bespreekt hierin de rollen vanuit Raad en College.

  7. 21

    • Dhr. Dijkstra (CDA) heeft een vraag over het creëren van een apart meldpunt over "illegale bewoning".
    • Dhr. Witteman (PvdA) heeft een vraag n.a.v. de beantwoording op diens technische vragen over Park Klinkenberg in Warmond (indieners PvdA en D66).

    Besluit

    • Op de vraag van dhr. Dijkstra (CDA) geeft wethouder Volten aan dat dit nu wordt geregeld en dat ze zullen rapporteren waar en hoe.
    • Dhr. Witteman (PvdA) wil graag over vragen 3 en 6 op de hoogte gehouden worden. Wethouder Hooij zegt dit toe en komt schriftelijk terug op de vraag hoe het College de vinger aan de pols houdt vwb de kwaliteit en het groen.
  8. 22
    Sluiting