Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

dinsdag 6 september 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Hybride vergadering: raadzaal en via Teams

Voorzitter
Bart van der Ploeg

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    • De commissie wordt verzocht om agendapunt 9 'Motie Herzien zonnepanelenbeleid in beschermd dorpsgezicht' als eerste bespreekpunt te behandelen, omdat zich hiervoor een inspreker heeft aangemeld.

    Besluit

    Agendapunten 9 en 10 worden als eerste bespreekpunten behandeld, omdat zich voor dit onderwerp een inspreker heeft aangemeld.

  3. 3

    Bij een commissievergadering kunt u gebruikmaken van het inspreekrecht. U geeft dan uw mening aan de raadsleden over een voorstel waar zij een besluit over moeten nemen of iets dat in Teylingen speelt. Indien u gebruik wil maken van het inspreekrecht, willen we u vragen om contact op te nemen met de griffie via gemeenteraad@raadteylingen.nl t.a.v. mevr. Marjoleine van Egeraat, griffier commissie Ruimte. We ontvangen uw bericht bij voorkeur >24 uur van tevoren, zodat raadsleden daar voortijdig kennis van kunnen nemen.


    Insprekers:

    1. Een inwoner uit Warmond heeft zich aangemeld om in te spreken over aanpassing ISG-beleid. De inspraak sluit aan bij het ingekomen stuk 'CHG Inspraakreactie Voorontwerpbestemmingsplan Vinkenbaan 2-4, Warmond' (zie agendapunt 13B). Inspreektekst is bijgesloten.

    Een inwoner uit Warmond heeft zich aangemeld om in te spreken bij agendapunt 9 'Motie Herzien zonnepanelenbeleid in beschermd dorpsgezicht'. Inspreektekst is daar bijgesloten.

    Besluit

    Inwoner uit Warmond heeft ingesproken.

  4. 4

    Besluit

    Wethouder Volten heeft 2 mededelingen:

    1. De Noordelijke Randweg is feestelijk geopend. Groot project voor onze gemeente in het kader van de bereikbaarheid. 
    2. Lisse en Hillegom hebben het afwegingskader voor de onrendabele stukken bollengrond vastgesteld. Teylingen heeft nog vragen die eerst beantwoord moeten worden. Daarna zal iom griffie het kader naar de raad gaan.
  5. 5

    Bij de fractievergaderingen kunnen fracties aangeven als een hamerstuk een bespreekstuk moet worden.

  6. 6

    De Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) voert voor een aantal gemeenten en de provincie Zuid-Holland taken uit op het gebied van milieu en omgeving. Dit is vastgelegd in een gemeenschappelijke regeling (GR). Gelet op de Wet gemeenschappelijke regelingen mag het Algemeen bestuur uitsluitend bestaan uit collegeleden (en niet langer raadsleden). De regeling moet hierop worden aangepast. De raad is op dit moment deelnemer van de GR ODWH en dient daarom te besluiten over de wijziging van de GR ODWH.


    De raad wordt gevraagd om in te stemmen met het Besluit 12e wijziging Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland.


    Ter kennisgeving: In het Presidium van 7 september 2022 wordt een nota besproken over hoe de positie van de raad in de regionale besluitvorming (GR-en) kan worden versterkt. Hierin wordt ook de nieuwe situatie m.b.t. de GR ODWH meegenomen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk aan de raad voor te leggen.

  7. 7
    B E S P R E E K P U N T E N
  8. 8

    Aangekondigd in de raadsvergadering van 30 juni 2022.


    Spreekt uit, dat

    • De gemeenteraad van Teylingen staat voor het beschermen van onze agrarische sector;
    • Wij onze agrarische sector steunen, vooral in deze hectische tijden;
    • Wij het niet eens zijn met de stikstofmaatregelen die het kabinet van plan is in te voeren.


    Update 30 aug. 2022: De ChristenUnie heeft een alternatief tekstvoorstel ingediend, zie bijgaand.

    Besluit

    Commissie spreekt zich uit over de stikstofcrisis. Fracties zijn bezorgd over wat de agrarische sector nu overkomt. Meerdere fracties geven aan dat de problematiek niet zozeer in de gemeenteraad, maar met name nationaal en bij de provincie speelt. Fracties zoeken naar de rol die de gemeente kan spelen.


    De motie van Lijst Schenk vindt nog geen steun bij de fracties. Fracties vinden de motie van de CU sympathiek, alleen hebben nog vragen over de uitwerking van de rol van de gemeente.


    Moties gaan als bespreekpunt naar de raad.

  9. 9

    Betreft een concept motie, mede-indieners zijn welkom. Roept het college op:

    1. Het ‘Zonnepanelenbeleid voor Monumenten en beschermd dorpsgezicht’ te herzien met als uitgangspunt het plaatsen van zonnepanelen te versoepelen;
    2. Bij de herziening de advieslijn van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor wat betreft het toestaan van het plaatsen van zonnepanelen in het zicht op te nemen;
    3. Bij de herziening te kijken naar de mogelijkheid om een uitzonderingspositie voor recente bebouwing op te nemen;
    4. De raad uiterlijk 1 februari 2023 een herziend zonnepanelenbeleid voor te leggen;
    5. In de tussentijd meer aandacht te hebben voor maatwerk binnen het huidige beleid en daarbij de advieslijn van de Rijksdienst als uitgangspunt te nemen;
    6. De leges voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor zonnepanelen op monumenten in Teylingen, woningen en overige gebouwen in beschermd dorpsgezicht met ingang van 2023 vrij te stellen.

    Een inwoner uit Warmond heeft zich aangemeld om over dit agendapunt in te spreken. Inspreektekst is bijgesloten.


    Update 5 sept: PvdA en GroenLinks zijn mede-indiener.
    Update 6 sept: Herziene motie en inspreektekst zijn aan de stukken toegevoegd (v2). Trilokaal is mede-indiener.

    Besluiten

    De indieners gaan overleggen over deze motie en passen, gehoord hebbende de commissie, de inhoud hierop aan.


    College geeft aan dat zij de motie grotendeels kan omarmen. Alleen het beslispunt om de advieslijn als uitgangspunt te nemen in het huidige beleid is juridisch niet mogelijk. CDA, PvdA pleiten voor een eenvoudigere aanvraag-methode. Progressief Teylingen pleit voor objectieve criteria om willekeur te voorkomen. Meerdere partijen voelen ervoor om een oplossing te zoeken voor de leges. Lijst Schenk geeft aan met zonnepanelen niet energieneutraal te worden en wil het beschermd dorpsgezicht behouden.

    Inwoner uit Warmond heeft ingesproken.

  10. 10

    Betreft een concept motie, mede-indieners zijn welkom. Roept het College op:

    1. De raad een gemotiveerd voorstel te doen voor een wijziging van de Wel-standsnota (2013) met als doel duurzaam (ver)bouwen en energiebesparing voor monumenten in Teylingen, woningen en overige gebouwen in beschermd dorpsgezicht meer mogelijk te maken;
    2. Te verkennen of de Bouwverordening (2018) en de Erfgoedverordening (2018) moeten worden aangepast om duurzaam bouwen en energiebesparing meer mogelijk te maken;
    3. Verduurzaming van monumenten in Teylingen, woningen en overige gebouwen in het beschermd dorpsgebied als uitgangspunt mee te nemen voor de nog op te stellen omgevingsvisie en het omgevingsplan;
    4. De Erfgoedcommissie en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (Welstandscommissie) indien nodig uit te breiden met specialistische kennis en expertise m.b.t. innovaties in duurzaamheid, zodat bij de beoordeling van een aanvraag meer maatwerk kan worden verleend.
    5. Hierover uiterlijk 1 februari 2023 aan de raad te rapporteren.

    Update 5 sept: PvdA en GroenLinks zijn mede-indiener.
    Update 6 sept: Herziene motie is aan de stukken toegevoegd (v2). Trilokaal is mede-indiener.

    Besluit

    De indieners gaan overleggen over deze motie en passen, gehoord hebbende de commissie, de motie eventueel aan.


    Het college kan de motie grotendeels omarmen. Beslispunt 1 (wijziging welstandsbeleid) wordt ontraden, omdat het welstandsbeleid zal opgaan in de omgevingsvisie en beleid. D66 lijkt het verstandig om de gewijzigde nota op te nemen in de omgevingsvisie.
    Voor Progressief Teylingen is het onduidelijk waar het pijnpunt in de Welstandsnota ligt.
    VVD: wellicht voorbarig om al een uitgangspunt mee te geven voor de omgevingsvisie voordat participatie is afgerond. Ook komen de genoemde verordeningen te vervallen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. Verzoek is om dit eruit te halen.
    Lijst Schenk is geen voorstander van verduurzamingsmaatregelen en gepaarde kosten. Motie is onnodig.

  11. 11

    [Doel: informerend]
    Op 10 juni 2022 is een akkoord bereikt tussen de gemeenten Teylingen, Noordwijk, Lisse, en Hillegom, de regio Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland over een maatregelenpakket voor de verbetering van de bereikbaarheid van de noordelijke Duin- en Bollenstreek. Met de presentatie informeren we de commissie over dit akkoord, over het vervolg van het project en de rol en positie van de gemeenteraad in dit vervolg.


    Aan het einde van de presentatie krijgt de commissie de gelegenheid om in te gaan op de volgende vraag: Wat wil de commissie meegeven aan het college voor wat betreft het vervolg (zie slides 13 en 14)?

    Besluit

    Dhr. Snoeren, senior beleidsadviseur Mobiliteit, geeft een presentatie over het pakket mobiliteitsmaatregelen. Commissieleden wordt gevraagd een rol te spelen richting Provinciale staten. Fracties vragen om met inwoners in gesprek te gaan over dit onderwerp, in het bijzonder de Van Pallandtlaan. Aandacht wordt gevraagd voor de brief van de Provinciale Staten over de HOV-verbinding en Van Pallandtlaan. Aanhaking Haarlemmermeer en Noord-Holland is belangrijk.


    Mevr. De Vries wil graag als raad een avond organiseren met verkeerskundigen om advies in te winnen over dit plan. Dhr. Witteman adviseert om lokale en regionale zaken niet te mengen, en de avond te beperken tot lokale vraagstukken. Mevr. De Vries gaat in gesprek met de griffie over het voorstel.

  12. 12

    Het Presidium heeft zich op 15 juni 2022 uitgesproken om kaders op te halen voor de evaluatie van het ISG-beleid. De raadswerkgroep heeft op 5 juli een eerste stap gezet in het formuleren van de kaders. Deze opbrengst wordt op 1 september 2022 met raadsleden uit de deelnemende gemeenten besproken. De voorzitter van de raadswerkgroep koppelt de huidige stand van zaken terug via de commissie Ruimte aan de raad.


    Ter info bijgesloten:

    1. Output van de raadswerkgroep ISG-GOM van 5 juli 2022
    2. Bestuursopdracht evaluatie ISG-beleid
    3. De opbrengst / het verslag van de regionale raadsleden bijeenkomst ISG op 1 september 2022 (onder voorbehoud)

    Besluit

    Mevr. Van Egeraat geeft als secretaris van de raadswerkgroep ISG-GOM een update. De update is bedoeld om de commissie mee te nemen in de activiteiten van de raadswerkgroep.

  13. 13

    Op de lijst van ingekomen stukken staan brieven en e-mails gericht aan de gemeenteraad.


    Dhr. Witteman (PvdA) heeft een aantal vragen over de volgende stukken:

    • Ingekomen brief "Peukenbrandbrief". Vragen gaan over voorlichting en handhaving onder winkeliers.
    • Raadsmemo Haalbaarheidsrapportage parkeergarage Hortusplein, Sassenheim: wanneer komt het raadsvoorstel?
    • Raadsbrief Voortgangsinformatie ruimtelijke projecten Teylingen tot en met juni 2022: Toelichting op Teylingerhof. Eerder aangekaart (schriftelijke vragen) en wethouder zou langs gaan. Wat is de status?

    Ook dhr. Derksen (CDA) heeft een vraag over de ingekomen brief "Peukenbrandbrief".


    Mevr. De Vries (CDA) heeft vragen over stukken:

    • 13b: Brief inwoner snelheid Oosthoutlaan: graag betrekken bij besluitvorming mobiliteitsplan. Wanneer wordt mobiliteitsplan ter besluitvorming op agenda gezet?
    • 13d: Raadbrief krediet herinrichting Herenweg en vervangen Warmonder Hekbrug: vraag over raming.

    Dhr. Piket (Progressief Teylingen) heeft een paar vragen over Oranje Nassaulaan 22-24 in Warmond (brief en schriftelijke vragen) en roept het college op om in gesprek te gaan met omwonenden en de eigenaar.

    Besluit

    • Peukenbrandbrief: wethouder Hooij geeft aan de voorlichting op te pakken.
    • Prullenbak tunnel KTS: wethouder Hooij gaat hierover in gesprek met de KTS.
    • Raadsvoorstel parkeergarage ligt in de volgende cyclus voor.
    • Teylingerhof: wethouder Volten geeft aan dat hieraan wordt gewerkt.
    • Agendering mobiliteitsplan wordt door wethouder Volten nagezocht.
    • Voortaan beter ramen Warmonderhekbrug, meer aandacht voor. Wethouder Hooij beaamt dit.
    • Oranje Nassaulaan 22-24 Warmond: wethouder Volten vindt het een goed idee om een gesprek te organiseren tussen eigenaar, inwoners en ambtelijke ondersteuning.
    • Dhr. Schenk vraagt of het college heeft geantwoord op stuk 423 van de CHG en zou graag het antwoord willen ontvangen: wethouder Hooij komt hierop terug.
  14. 13.A
    Voor pre-advies naar college
  15. 13.B

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Brief inwoner: Aanvraag om omgevingsvergunning in Warmond plaatsen zonnepanelen
    Brief inwoner: Snelheid Oosthoutlaan
    CHG Inspraakreactie Voorontwerpbestemmingsplan Vinkenbaan 2-4, Warmond
    CHG-brief 7 juli inzake Mobiliteitsmaatregelen Noordelijke Duin- en Bollenstreek
    Overlast woonerf Narcissenhof te Warmond
    Peukenbrandbrief
  16. 13.C

    Ingekomen stukken

    Onderwerp
    Adhesiebetuigingen - Z-22-260724 Motie gemeente Midden Groningen: Zorgvuldig stikstofbeleid
    Brief Greenports Nederland inzake internationale medewerkers
    Ingekomen Brief van LTO Noord Duin- en Bollenstreek
    Publieksversie jaarverslag 2021 van de Omgevingsdienst West-Holland
    Verslag 2021 en een inleidend stukje van de Weidevogelgroep ANLV Geestgrond met
    VNG Ledenbrief Lbr. 22/036 - Handreiking Leegstand te lijf 2.0: Woningen en agrarisch vastgoed
  17. 13.D

    Raadsbrieven & Memo's

    Onderwerp
    Raadsbrief Voortgangsinformatiebrief Mobiliteitsmaatregelen Noordelijke Bollenstreek, versie 5, mei 2022
    Raadsbrief Informatie aanpak project Loden Leidingen en delen mailing inwoners
    Raadsbrief Invulling en bijbehorende planning van bestuurlijke opdracht Evaluatie ISG
    Raadsbrief Krediet Herinrichting Herenweg en vervangen Warmonderhekbrug in Warmond
    Raadsbrief NDBS voorkeurspakket maatregelen mobiliteit Noordelijke Duin en Bollenstreek versie 6 DEF
    Raadsbrief raadsbrief voorontwerpbestemmingsplan de Waaier, Warmond
    Raadsbrief Voorontwerpbestemmingsplan Oude Herenweg 17B en 19 Voorhout
    Raadsbrief Voortgangsinformatie ruimtelijke projecten Teylingen tot en met juni 2022
    Raadsbrief Wijziging beleidsregel "Ruimtelijke randvoorwaarden logiesgewijze huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Duin- en Bollenstreek
    Raadsbrief Zienswijze op Ontwerp-Programma van Eisen OV-concessie Zuid-Holland Noord
    Raadsmemo Haalbaarheidsrapportage parkeergarage Hortusplein, Sassenheim
    Raadsmemo Parkeerverbod Edisonstraat Sassenheim
    Raadsmemo stand van zaken woningbouw Langeveld

    Raadsvragen

    Onderwerp
    Schriftelijke vragen Planning en begroting Warmonderhekbrug.
    Schriftelijke vragen 'Verbouwing Oranje Nassaulaan 22-24 Warmond' Progressief Teylingen
  18. 14

    Op de actielijst staan de lopende actiepunten weergegeven met de stand van zaken vanuit het college.
    Voor de actielijst en stand van zaken openstaande moties verwijzen we u naar de overzichten:

    Op de raadsagenda planning (RAP) is de planning van de raadsstukken te zien.

    Besluit

    De moties worden in de volgende commissie behandeld. College is gevraagd om dan per motie een update te geven.

  19. 15

    Terugkoppeling door de AB -en DB leden van de diverse gemeenschappelijke regelingen (zoals o.a. Holland Rijnland, ISD, Omgevingsdienst, HLT-Samen) over de in de afgelopen periode gehouden AB en DB vergaderingen of bijzonderheden voor aankomende vergaderingen.

    Besluit

    Dhr. Derksen geeft een korte update over het AB van Holland Rijnland,

  20. 16

    • Dhr. Derksen (CDA) heeft een vraag over beleid in de openbare ruimte.

    Besluit

    Dhr. Derksen vraagt de wethouder om zich in te spannen om alle sportsportvereniging rookvrij te krijgen. Wethouder Wietsma spant zich hiervoor in.

  21. 17
    Sluiting