Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

Begrotingsraad 1e deel Algemene Beschouwingen

donderdag 5 november 2020

13:30 - 17:00
Locatie

Vanuit huis, digitale videovergadering

Voorzitter
Carla G.J. Breuer
Toelichting

Ingediende moties en amendementen kunt u terugvinden bij de agenda van het avonddeel vanaf 19.30 uur.


De behandeling van de begroting is opgesplitst in twee delen:
- een middagdeel (aanvang 13.30 uur) dat gebruikt wordt om de eigen “politieke kleur” voor het voetlicht te brengen in twee termijnen. Daarnaast wordt de middag gebruikt om de definitieve moties en amendementen formeel in te dienen.;
- een avonddeel (aanvang 19.30 uur) voor debat over de ( kaderstellende) moties en amendementen met daarna stemming/besluitvorming over de amendementen, begrotingsvoorstellen en de ingediende moties.

Uitzending

Agendapunten

  1. 0

    Stemuitslag

    voor 96%
    tegen 4%
    voor
    Fractie CDA (4), Fractie D66 (2), Fractie PvdA (2), Fractie Trilokaal (4), Fractie VVD (6), Fractie ChristenUnie (1), Fractie Groen en Leefbaar Teylingen (1), Fractie GroenLinks (1), Fractie Piket (1)
    tegen
    Fractie VVD (1)
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Bepalen volgorde bij stemming
  4. 4
    Spreekrecht inwoners (max. 30 minuten, aanvang 13.30 uur)
  5. 5

    Voorstel is
    1. De Programmabegroting 2021 vast te stellen;
    2. Kennis te nemen van de meerjarenbegroting 2022-2024 zoals opgenomen in de
    financiële begroting;
    3. Beschikbaar stellen van het budget voor ondermijning ter hoogte van € 97.000
    vanaf 2023;
    4. De afschrijvingsduur van investeringen in speeltuinen te verhogen naar de
    technische levensduur van 15 jaar.


    De programmabegroting 2021 is het instrument van de raad om de kaderstellende en toezichthoudende taak te kunnen vervullen. Deze concept- begroting laat zien hoe, ondanks de coronacrisis, ambities omgezet kunnen worden in concrete plannen met het hiervoor benodigde budget. Het financiële perspectief voor de komende jaren is niet positief. Naast minder inkomsten stijgen de kosten wat resulteert in een oplopend begrotingstekort. Daarnaast spelen financiële onzekerheden als gevolg van de coronacrisis ook nog een rol. Deze gevolgen zijn nog niet financieel vertaald in deze begroting 2021. De begroting voor het jaar 2021 is nog sluitend. Dit wordt bereikt door de raad voor te stellen om op een aantal posten te bezuinigen, de algemene reserve in te zetten en de lokale lasten in de vorm van OZB te verhogen. Het is, zoals door het college in het raadsvoorstel is aangegeven, een afgewogen begroting, gericht op continuïteit. Maar het negatieve perspectief voor de jaren na 2021 stelt de gemeente voor grote uitdagingen.


    De behandeling van de begroting is opgesplitst in twee delen:

    • een middagdeel (aanvang 13.30 uur) dat gebruikt wordt om de eigen “politieke kleur” voor het voetlicht te brengen in twee termijnen. Daarnaast wordt de middag gebruikt om de definitieve moties en amendementen formeel in te dienen.;
      - een avonddeel (aanvang 19.30 uur) voor debat over de ( kaderstellende) moties en amendementen met daarna stemming/besluitvorming over de amendementen, begrotingsvoorstellen en de ingediende moties.
  6. 6
    Schorsing tot 19.30 uur. Zie tweede deel begrotingsraad voor de moties en amendementen