Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

2e deel raadsvergadering van 4 juni

vrijdag 5 juni 2020

16:00 - 19:00
Locatie

Raadzaal, Bestuurscentrum Voorhout

Voorzitter
Carla G.J. Breuer

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Heropening raadsvergadering
  2. 27

    [Besluitvormend]
    Op 27 september 2017 hebben alle regiogemeenten van Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Omgevingsdienst West-Holland het Energieakkoord Holland Rijnland ondertekend. Binnen dit Energieakkoord is de ambitie opgenomen om als regio in 2050 energieneutraal te zijn. Dit is een grote opgave, waarmee de regio invulling geeft aan nationale en internationale doelstellingen op het gebied van klimaat en energie. Hierbij hebben wij als regio afgesproken in te willen zetten op 80% opwek binnen de eigen regio en de resterende 20% aan te vullen met o.a. restwarmte of geothermie uit nabijgelegen gebieden.
    Het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES) komt voort uit het op 28 juni 2019 gesloten nationale Klimaatakkoord. Dit is de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). De RES is een regionaal document waarin voor 2030, met een doorkijk naar 2050, doelen worden gesteld ten aanzien van energiebesparing, duurzame energieopwekking, warmte en duurzame mobiliteit. De voorliggende concept RES is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeenten van Holland Rijnland, de provincie Zuid-Holland en het Waterschap. Het hiervoor genoemde Energieakkoord Holland Rijnland vormt de basis van onze RES.
    Aan de raad wordt gevraagd wensen en bedenkingen bij de concept RES vast te stellen gedurende de raadsvergadering van 4 juni 2020. Tijdens de commissiebehandeling is afgesproken dat in de raad een amendement wordt ingediend met wijzigingsvoorstellen op de zienswijze.

  3. 27.A.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (2), Fractie PvdA (1), Fractie Trilokaal (2), Fractie VVD (6), Fractie Groen en Leefbaar Teylingen (1), Fractie GroenLinks (1), Fractie Piket (1)

    Besluit

    Het geamendeerde besluit is unaniem aangenomen.

  4. 27.B

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (2), Fractie PvdA (1), Fractie Trilokaal (2), Fractie VVD (6), Fractie Groen en Leefbaar Teylingen (1), Fractie GroenLinks (1), Fractie Piket (1)

    Besluit

    1. De concept Regionale Energiestrategie ter kennisgeving aan te nemen.
    2. De wensen en bedenkingen vast te stellen conform het geamendeerde raadsvoorstel (zie agendapunt 27A).
    3. De wensen en bedenkingen inbrengen op de bijzondere AB-vergadering Holland
      Rijnland van 25 juni a.s.
  5. 28

  6. 28.A.1

    Stemuitslag

    voor 30%
    tegen 70%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Groen en Leefbaar Teylingen (1)
    tegen
    Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (2), Fractie PvdA (1), Fractie Trilokaal (2), Fractie VVD (6), Fractie GroenLinks (1), Fractie Piket (1)
  7. 28.B

    Stemuitslag

    voor 90%
    tegen 10%
    voor
    Fractie CDA (4), Fractie ChristenUnie (1), Fractie D66 (2), Fractie PvdA (1), Fractie Trilokaal (2), Fractie VVD (6), Fractie GroenLinks (1), Fractie Piket (1)
    tegen
    Fractie CDA (1), Fractie Groen en Leefbaar Teylingen (1)

    Besluit

    1. Een Teylingen steunfonds in te stellen voor maatschappelijke organisaties die in
      financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis.
    2. Daarvoor maximaal € 650.000,- beschikbaar te stellen, dit voorshands te dekken
      uit de algemene reserve en de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen.
    3. In de stemmen met de gewijzigde “Beleidsregels financiële steun maatschappelijke
      organisaties vanwege coronacrisis 2020 gemeente Teylingen” (toegevoegd aan agendapunt 28) voor de besteding van dit steunfonds die door het college onder voorbehoud zijn vastgesteld.

    Dhr. Koot (GLT) heeft bij dit punt een stemverklaring afgelegd.

  8. 29

    Van GroenLinks is het verzoek ontvangen voor het houden van een interpellatiedebat over de recente gerechtelijke uitspraak Ondernemersfonds Teylingen.
    GroenLinks  vraagt een interpellatiedebat aan over dit memo en de gang van zaken met betrekking tot de Stichting Ondernemersfonds Teylingen (SOT) en verzoekt derhalve om toevoeging aan de agenda. Het vaststellen van belastingverordeningen inclusief de retributieregeling is een bevoegdheid van de raad, in die zin is het door het college aangegeven vervolg een raadsaangelegenheid en vraagt hoe dit verder zijn vervolg krijgt.
    Verder missen wij in het door het college aangegeven vervolg de mogelijkheid om rechtsgelijkheid te creëren voor alle ondernemers en de financiële gevolgen daarvan, vraag is hoe dit verder opgepakt wordt.
    Het materiële risico voor de gemeente Teylingen en het immateriële, relationele, risico voor de relatie tussen het bestuur van de gemeente en de binnen haar grenzen opererende ondernemers geven aanleiding voor een interpellatiedebat.
    • Doelstelling is om als raad kaderstellend te zijn naar het college voor wat betreft de verdere afhandeling van het in de raadsmemo verklaarde vonnis. De verordening is immers een raadsbevoegdheid.
    Wij verzoeken het college:
    • Aan de leden van de Raad een bruikbaar chronologisch feitenverslag te leveren van alle gebeurtenissen in het traject rondom de SOT van 2010 tot heden en daarbij als bijlagen te voegen alle stukken die hiermee verband houden, vergaderstukken, links naar relevante vergaderingen, raadsmemo’s, raadsbrieven, brieven van en aan derden en wat dies meer zij. Dit teneinde een inhoudelijke voorbereiding op dit debat mogelijk te maken
    • De huidige portefeuillehouder in deze zaak zou onzes inziens tijdens de behandeling door de raad van dit agendapunt vervangen moeten worden als woordvoerder op dit dossier. Zij was ten tijde van het oprichten van de SOT betrokken als fractievoorzitster van de VVD en heeft in die hoedanigheid voorstellen ingediend, die hebben geleid tot oprichting van de SOT. De keuze voor haar vervanger laten wij over aan het college.


    Tevens is een verzoek ontvangen van de fractie van het CDA
    Onderstaand de vragen die de CDA-fractie vooraf heeft t.b.v. het interpellatiedebat van a.s. donderdag.

    1. Ondanks twijfels vanuit de Raad heeft het college van begin af aan uitgesproken overtuigd te zijn van de juridische en fiscale houdbaarheid van de constructie onder het ondernemersfonds. Wat zegt het college nu de uitspraak van het Gerechtshof aangeeft dat de overtuiging van het college op een valse basis was gebaseerd?
    2. Eerder heeft het college aangegeven steeds vanaf het begin aan (2010) betrokken te zijn geweest bij het proces en dus als college volledig verantwoordelijk te zijn voor het verloop van het proces m.b.t. het ondernemersfonds. Blijft het college bij die uitspraak?
    3. Van begin af aan was de insteek bij het ondernemersfonds dat sprake zou moeten zijn van draagvlak. In het coalitieakkoord van 2010 werd in dit kader gesproken van: ““Indien een ruime meerderheid van de Teylingse ondernemers met zakelijk onroerend goed voorstander is van het instellen van een ondernemersfonds, zal de gemeente haar medewerking verlenen”. En in 2014 waren de woorden: ““De gemeente faciliteert bij het opzetten van een ondernemersfonds als wordt aangetoond dat voor het fonds voldoende draagvlak bestaat’. Toen in 2014 werd besloten tot het instellen van het ondernemersfonds werd al duidelijk dat veel ondernemers niet akkoord gingen mee het fonds en dat van draagvlak feitelijk geen sprake was. Hoe beoordeelt het college dit gebrek aan kennis van de opvattingen in de ondernemerswereld achteraf?
    4. Waarom gaat het college - ook nu de uitspraak van het Hof bekend is - nog steeds niet in gesprek met alle ondernemers? Om zodoende tot een oplossing te komen die door alle ondernemers kan worden gedragen.
    5. Op welke juridische kennis is de raadsmemo van 22 mei 2020 gebaseerd? Het zijn namelijk nogal pittige juridische uitspraken en het wekt de indruk van meer en betere juridische kennis bij het college dan in het verleden.
    6. Kan en wil het college een bruikbaar chronologisch feitenverslag aanleveren van alle gebeurtenissen in het traject rondom het ondernemersfonds van 2010 tot heden en daarbij als bijlagen voegen alle stukken die hiermee verband houden (vergaderstukken, links naar relevante vergaderingen, raadsmemo’s, raadsbrieven, brieven van en aan derden en wat dies meer zij).

    Besluit

    Er heeft een interpellatiedebat plaatsgevonden.

  9. 30

    Van de PvdA (GroenLinks, CDA, D66 en fractie Piket zijn mede-indieners) is het verzoek ontvangen voor het indienen van een motie over de recente Luchtvaartnota. Na indiening wordt de motie ter behandeling doorverwezen naar de raadscommissie.

    Besluit

    De motie is aangekondigd en wordt via de commissie DEB behandeld.

  10. 31
    Sluiting